Biserica „Sf. Treime”, cea mai veche din Cluj-Napoca, a aniversat duminică 230 de ani de la punerea petrei de temelie. Cu această ocazie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului.
La evenimentul liturgic aniversar au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat civile și militare, ai mediului academic clujean, oameni de cultură și numeroși credincioși clujeni.
Mitropolitul Andrei i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni acad. Doru Pamfil, președintele Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, și prof. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române și membru în Adunarea Națională Bisericească.
Prof. Gheorghe Ioan Vușcan, Ioan Mureșan, epitropul parohiei, și doamna Liana-Cristina Sălcudean au primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar prof. Mihai Alin Gherman a primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”.
„Această biserică a fost în permanentă legătură cu evenimentele eparhiei noastre. De exemplu, când s-a pus piatra de temelie în 1923 pentru Catedrala Mitropolitană din Piața Avram Iancu, aici s-a oficiat Sfânta Liturghie și de aici au plecat în procesiune corpul eclesial cu autoritățile și demnitarii vremii și s-a oficiat sfințirea pietrei de temelie”, a declarant pr. paroh Cristian Baciu, pentru Trinitas TV.
Istoric
Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, monument istoric din secolul al 18-lea, cunoscută și sub numele de Biserica din Deal, a fost construită între anii 1795-1796, la inițiativa comunității locale și a unor negustori de origine macedo-română, fiind timp de 136 de ani (1796-1932) singura biserică ortodoxă din Cluj.
De istoria bisericii se leagă şi momentul din anul 1811, când Episcopul Vasile Moga a fost instalat ca episcop al românilor ortodocşi din Transilvania, însă, din cauza presiunilor politice, a părăsit Clujul, fiind nevoit să îşi stabilească reşedinţa la Răşinari.
La data de 6 decembrie 1921, în această biserică a fost instalat Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului, iar timp de 12 ani biserica a avut statutul de Catedrală Episcopală, până când a fost sfințită (1933) actuala Catedrală Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.
Anul trecut a fost prezentat proiectul de restaurare a lăcașului de cult, la finalul căruia va fi introdus în circuitul turistic.
Parohia „Sf. Treime” din Cluj-Napoca desfășoară mai multe activități sociale, între care: Cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv”, Casa de oaspeți „Sfântul Ilie”, Serviciul de asistență comunitară „Sfânta Treime”, Serviciul de îngrijire la domiciliu „Dreptul Simeon”, precum și un program after-school.
Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului / Darius Echim