Cea mai veche biserică din Anina, jud. Caraş-Severin, și-a serbat hramul

Cea mai veche biserică din Anina şi-a serbat vineri, 21 mai 2021, ocrotitorii.

La sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena, slujba de hram a fost oficiată în lăcaşul de cult de Episcopul Lucian al Caransebeşului.

„Este cea mai frumoasă și cea mai mare biserică din eparhia noastră, închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena. Este o biserică construită cu mult efort de înaintașii noștri în perioada interbelică”, a spus ierarhul în cuvântul său.

Întrucât biserica necesită reparaţii majore, Episcopul a promovat modelul de viaţă al ocrotitorilor săi.

„Trebuie în permanență să sprijinim biserica și să împletim Liturghia cu filantropia, așa cum au făcut Sfinții Împărați, ctitorind biserici, dar ajutându-i și pe cei săraci, neputincioși, bolnavi și singuri”, a mai spus el.

Scurt istoric

Anina este un oraș montan, în inima Munților Aninei din Munții Banatului și este atestat documentar în 1733, fiind situat la o altitudine cuprinsă între 550-800 metri. A fost o localitate preponderent minieră, care s-a dezvoltat în jurul exploatărilor de huilă.

În 21 septembrie 1930 s-a pus piatra de temelie a Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Ea a fost finalizată în anul 1939, fiind târnosită de mitropolitul Banatului, Vasile Lăzărescu, în data de 12 noiembrie.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente