Cea mai mare biserică din Asia Mică va fi renovată

După o lungă perioadă neagră și după gravele suferințe pe care le-a îndurat în perioada Primului Război Mondial, comunitatea armenilor din Turcia și Liban a primit o veste îmbucurătoare, informează „Ziarul Lumina”. Două din principalele centre bisericești ale lor sunt pe cale de a fi renovate și redate circuitului liturgic cu ajutorul financiar al armenilor răspândiți în întreaga lume.

Biserica armenească ‘Sfântul Giragos’ din Diyarbakýr, Turcia, va fi restaurată în totalitate și redată comunității armene pentru a se săvârși slujbe în ea. Decizia a fost luată recent și vine după o foarte lungă perioadă de timp în care nu s-a mai slujit deloc în ea, pe de o parte, din cauza deteriorărilor grave pe care le-a suferit în urma primei conflagrații mondiale, dar și din cauză că armenii au fost nevoiți să părăsească această zonă.

„Prin refacerea acestui important monument, Fundația Armenilor din Istanbul dorește să reînvie moștenirea culturală a comunității armene din Anatolia, dar să și atragă pelerini creștini din întreaga lume spre a vizita cea mai mare biserică din Asia Mică’, a declarat președintele Fundației Ergün Ayýk, citat de Hürriyet Daily News & Economic Review. Fundația coordonează lucrările de restaurare a bisericii, al căror cost se ridică la 3,5 milioane de dolari, bani oferiți de comunitățile armene din întreaga lume. Un ajutor suplimentar este oferit de autoritățile locale și Guvernul Turciei. Biserica Surp Giragos, cea mai mare din Asia Mică, se întinde pe o suprafață de 3.200 metri pătrați și include chilii, capele suplimentare și o școală. Monumentul prezintă câteva trăsături arhitecturale unice, existența a nu mai puțin de șapte altare și modul ingenios în care acoperișul era făcut din pământ ce asigura o temperatură constantă în biserică. În timpul Primului Război Mondial biserica a suferit stricăciuni considerabile din partea armatei germane, care a transformat-o în fort militar între anii 1913 și 1818, iar după război a fost părăsită în totalitate din cauza mutării comunității armene din regiune.

Renovarea

Catolicosului Ciliciei

Clădirile și bisericile care formează sediul Catolicosului armean din Cilicia au fost renovate în totalitate prin donațiile generoase ale armenilor din diasporă. Catolicosul este unul din cele două Scaune episcopale ale Bisericii Armene Apostolice și din 1930 locația i-a fost stabilită în orașul Antelias, de lângă Beirut, Liban. Antelias este un oraș cu o populație predominant creștină, formată din armeni, maroniți, creștini uniți cu Roma și creștini ortodocși. Catolicosul Armean a fost înființat în anul 1058, iar după căderea Regatului Armean al Ciliciei în anul 1375, și-a sumat și rolul de protector al creștinilor armeni.

Comentarii Facebook


Știri recente