Episcopul Iustin al Maramureşului şi Sătmarului a vorbit duminică la Dragomireşti despre misiunea de a fi părinte: mamă şi tată.
„Toţi suntem trimişi de Dumnezeu în lume cu o anumită misiune. N-am venit întâmplător niciunul. Toţi avem o misiune. Cea mai nobilă şi cea mai frumoasă misiune este aceea de părinte, să fii mamă şi tată”.
„Să aduci pe lume fii şi fiice, aşa cum Dumnezeu a creat prima pereche de oameni. Şi perechea dintre mamă şi tată, doi părinţi, aduc pe lume fii şi fiice. Şi contribuie la lucrarea şi la creaţia lui Dumnezeu înmulţindu-se neamul pământesc. Suntem trimişi să facem acest lucru şi-i o datorie sfântă”, a spus Preasfinţia Sa.
Părintele Episcop a slujit în comunitatea din Dragomireşti, unde a târnosit biserica istorică „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, şi a sfinţit altarul de vară, scrie Radio Renaşterea.
În omilia rostită după slujba de sfinţire, Episcopul a tratat despre vocaţia pe care trebuie să o îndeplinim prin voia lui Dumnezeu.
„Fiecare avem o vocaţie pe care ne-o îndeplinim cu conştiinţa că este darul lui Dumnezeu. Că avem o misiune de îndeplinit. Dacă o privim aşa, atunci înseamnă că suntem în Duhul lui Hristos, pentru că Mântuitorul a avut conştiinţa că Tatăl L-a trimis în lume şi că a avut o misiune de împlinit”, a subliniat ierarhul.
În semn de înaltă apreciere și prețuire pentru activitatea pastoral-misionară şi contribuția adusă la înnoirea și împodobirea bisericii preotul paroh Ciprian Antal a primit în dar de la Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin o cruce pectorală şi Gramata Episcopală.
Parohia Ortodoxă Dragomireşti a luat fiinţă în secolele XIV-XV. În 1717, când a avut loc ultima invazie a tătarilor în judeţul actual Maramureş, aceştia au aprins biserica din lemn.
În locul ei a fost înălţată o altă biserică tot din lemn, în 1722, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care se află azi în custodia Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.
Actuala biserică, din zid, a fost construită între anii 1905-1909, de meşteri italieni, şi are acelaşi hram ca cea din lemn. Are dimensiunile de 30 m lungime şi 9 metri lăţime, cu o grosime a zidurilor de 80 cm.
Foto Credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului