Cea de-a treisprezecea Adunare Generală a Conferinței Bisericilor Europene

Astăzi, 15 iulie 2009, debutează la Lyon, în Franța, cea de-a treisprezecea Adunare Generală a Conferinței Bisericilor Europene. La această întrunire participă și delegația Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care efectuează în aceste zile o vizită canonică în Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. „Adunarea de la Lyon a reprezentanților Bisericilor creștin europene are în vedere o linie pe care înaintașii noștri au stabilit-o, în legătură cu mărturisirea credinței noastre în fața lumii contemporane, în fața Europei care se vrea unită și pe care noi trebuie să o gândim să fie în jurul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a credinței creștine și a valorilor creștine care au contribuit și care au stat la baza culturii și civilizației europene. La Lyon, participanții se înscriu în linia conferințelor avute mai înainte, printre care și cea de la Sibiu, și vor avea în vedere noile alegeri ale comitetului central al acestei conferințe și ale comitetului executiv, din care vor face parte mai mulți reprezentanți de seamă ai Bisericilor Europene”, a declarat pentru Radio TRINITAS Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, care se află în Franța.

Tema celei de-a treisprezecea Adunări Generale a Conferinței Bisericilor Europene este „Chemați la o singură speranță în Hristos”.

Mâine, în a doua zi a întâlnirii, Patriarhul României va susține o cuvântare cu titlul „Speranța se naște din credință și se manifestă prin iubire”. „La Lyon va participa și Preafericitul Părinte Patriarh, unde va susține o conferință prin care va marca direcțiile noastre creștine ortodoxe și va aduce o mărturie a Bisericii noatre ortodoxe în acest spectru religios al Europei. De asemenea, va prezenta și dorințele noastre de mai târziu ale acestei Conferințe Europene, prin care noi ne vom defini ca Biserică de sine stătătoare, care poate să aducă o mărturie în fața lumii de astăzi și mai ales să precizeze rolul nostru creștin ortodox într-o lume secularizată. Lyonul va reprezenta pentru noi un punct central în viața religioasă, cât și în mărturisirea ortodoxă în Europa și în cadrul celorlalte Biserici și confesiuni creștine europene”, a mai spus Înaltpreasfințitul Mitropolit Irineu.

Ședința pregătitoare de la București a anunțat tema acestei conferințe, iar la această întrunire au participat și membri ai altor confesiuni din România și și-au exprimat punctul de vedere pentru a marca o unitate românească în cadrul acestei conferințe și în același timp pentru a studia programul acestei întruniri de la Lyon, care se dorește a fi un punct de referință în viitoarele întruniri și dezbateri, mai ales că Bisericile Europene se confruntă cu o puternică ofensivă secularizantă și globalizantă din ultima vreme, după cum a mai spus Mitropolitul Olteniei.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a precizat că această întrunire are ca scop „reprezentarea tuturor Bisericilor Europene și unirea lor în scopul de a marca viitorul Europei, în sensul vieții religioase creștine. Dorim ca de acum înainte întrunirile să aibă un specific spiritual creștin, iar participarea noastră este în primul rând pentru a arăta credința noastră creștin-ortodoxă ca având foarte multe lucruri de adus aici și a arăta prin mărturisirea noastră că am păstrat și păstrăm viața creștină autentică, așa cum Mântuitorul Iisus Hristos ne-a transmis-o și cum trebuie noi să o mărturisim în fața lumii de astăzi”, a mai spus Mitropolitul Irineu.

La sfârșitul acestei întâlniri se va vota și se va ști cine va reprezenta Biserica noastră Ortodoxă Română în acest forum, iar Preafericitul Părinte Patriah va desemna pe cineva care să se ocupe în special de această latură.

Cea de-a treisprezecea Adunare Generală a Conferinței Bisericilor Europene de la Lyon se va încheia pe 21 iulie.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente