Cea de-a 19-a Adunare Generală a organizației ortodoxe de tineret Syndesmos, la final

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a avut loc, în perioada 7-12 august 2014, cea de-a 19-a Adunare Generală a organizației ortodoxe de tineret Syndesmos, informează Ziarul Lumina. Întrunirea, ce s-a desfășurat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, a reunit reprezentanți a peste 20 de filiale Syndesmos din mai multe țări și a reprezentat un „eveniment de comuniune și de bucurie, de mărturie a unității Ortodoxiei, un prilej concret de intensificare a misiunii tinerilor în viața Bisericii astăzi”, după cum s-a arătat în mesajul transmis participanților de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Tema celei de-a 19-a Adunări Generale a Syndesmos, ce a avut loc la Mănăstirea Neamț în perioada 7-12 august, a fost citatul scripturistic „Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească” – Marcu 10, 45. La manifestare au participat reprezentanți Syndesmos din diferite țări – Germania, Belgia, Franța, Polonia, Finlanda, Slovacia, Rusia, Cehia, Liban și România, precum și numeroși observatori.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a trimis un mesaj Adunării, în care și-a reînnoit binecuvântarea pentru lucrările Syndesmosului. Reprezentantul Patriarhului Ecumenic la cea de-a 19-a Adunare Generală a organizației ortodoxe de tineret Syndesmos a fost părintele protopop Heikki Huttunen din Finlanda, fost președinte al Syndesmos în perioada 1992-1995. Părintele Heikki Huttunen a participat activ la lucrările adunării, susținând o comunicare în care a dat sfaturi participanților bazate pe experiența sa îndelungată în Syndesmos. De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a trimis un călduros mesaj de binecuvântare a Adunării, în care a recomandat membrilor Syndesmos bucuria rugăciunii comune, a dialogului și a prieteniei și cultivarea vocației misionare.

„În contextul comunicării virtuale de azi, este foarte necesar ca oamenii să împărtășească experiențe comune”

„În contextul comunicării virtuale de azi, este foarte necesar ca oamenii să se întâlnească fizic față către față, să împărtășească experiențe comune. De aceea, întrunirea Adunării Generale Syndesmos la Mănăstirea Neamț constituie o șansă reală de cultivare și de intensificare a relațiilor vii interpersonale, în duhul rugăciunii, impregnat în această zonă mai ales prin comunitatea monahală isihastă de la Neamț, formată din etnii diferite și condusă în a doua jumătate a secolului 18 de către Sfântul Paisie Velicicovschi, de la a cărui trecere la Domnul se împlinesc anul acesta 220 de ani (1794-2014). Avem speranța că întrunirea tinerilor ortodocși la Mănăstirea Neamț va descoperi bucuria rugăciunii comune, a dialogului și a prieteniei în atmosfera duhovnicească a Ortodoxiei. Totodată, cea de-a 19-a Adunare Generală a organizației Syndesmos, prin programul ei de viitor, poate contribui la cultivarea vocației misionare a tinerilor ortodocși azi, care sunt chemați ca prin zelul lor specific să dea o mărturie despre frumusețea și profunzimea ethosului ortodox, într-o lume din ce în ce mai secularizată și confuză. Felicităm pe organizatorii acestei Adunări Generale a organizației Syndesmos, binecuvântăm pe participanți și ne rugăm ca lucrările întrunirii să se desfășoare spre slava Preasfintei Treimi și spre binele Bisericii Ortodoxe universale”, s-a arătat în mesajul transmis de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Detalii despre programul Adunării Syndesmos de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț ne-a oferit părintele protosinghel Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Tineret și misiune în universități din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor: „În cadrul comunicărilor, părintele prof. dr. Christophe DâAloisio din Bruxelles, președintele în exercițiu al Adunării, și-a exprimat bucuria de a vedea tineri responsabili implicați în lucrările misionare și administrative ale Syndesmos, iar dr. Cyril Sollogoub, președinte al Acer-MJO, a ținut o prelegere despre sensul teologic al slujirii în Biserică, prelegere ce a fost urmată de o discuție cu participanții. În continuare, diferitele mișcări de tineret prezente la cea de-a 19-a Adunare Generală Syndesmos și-au împărtășit experiența lor de muncă și slujire în rândul tinerilor. Adunarea a ales și un nou consiliu pentru următorii patru ani – Jean Rehbinder (Franța) și Georges El Hage (Liban), în calitate de co-moderatori -, precum și alți patru membri ai consiliului – Ana Birta (Franța/România), Annakaisa Leussu (Finlanda), Olga Oleinik (Belarus) și Vladimir Gerka (Slovacia). Pe tot parcursul săptămânii, Adunarea Generală Syndesmos a fost marcată de rugăciune și Sfânta Liturghie, participanții mulțumindu-i la final Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru găzduire și pentru buna desfășurare a lucrărilor celei de-a 19 Adunări Syndesmos”.

Comentarii Facebook


Știri recente