Ce spune Episcopul Atanasie de Bogdania despre copilărie în primul interviu acordat pentru Radio Trinitas?

„Dumnezeu umple într-un firesc bucuria tinereţii”, a subliniat ierarhul făcând referire la copilăria sa pe care a numit-o una „cu adevărat frumoasă”.

În interviul acordat cu prilejul Zilei internaţionale a copilului, Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei a spus referitor la această perioadă că „atunci când nu ai nimic le ai pe toate”.

Mai mult decât atât îl ai pe Dumnezeu, care cu harul Său umple într-un firesc bucuria tinereții.

Ierarhul şi-a amintit cu drag de generația lui, „a celor care purtau cheia de gât când mergeau la școală”, care se bucura din lucruri simple.

Ne bucuram de cele mai mici chestii, ne bucuram de un timp frumos, de un fluture care zboară, de o minge spartă cu care reușeam să jucăm fotbal în curte și eram în culmea fericirii.

Cum se nasc preoții și arhiereii?

La această întrebare adresată de un copil, ierarhul a spus că este adesea întrebat același lucru chiar și de oameni maturi şi a precizat că „preoția, arhieria și slujirea lui Dumnezeu, în orice rang ar fi ea, se naște în inima noastră”.

Pentru a întări răspunsul său, arhiereul a spus că a fost și el copil și chiar a rămas așa, deoarece „persoana care își pierde copilăria își pierde o parte frumoasă din viață”.

Întrebat dacă simțea din copilărie chemarea spre arhierie, Preasfinţia Sa răspuns că nu a simțit de la început, dar că în perioada copilăriei lui „cumva Dumnezeu a croit această cale spre Biserică”, iar lucruri pe care nu le înțelegea atunci, a reușit să le înțeleagă ulterior.

Aceste lucruri pe care nu le-am putut trăi sau simți în autenticitatea lor, le-am trăit și le-am înțeles mult mai târziu. Și este lucrul cel mai minunat că Dumnezeu pe parcurs, mai întâi le sădește în inimă și ele cresc odată cu tine. Și Domnul are dragoste să-ți descopere exact atât cât poți înțelege la vârsta copilăriei.

Preasfințitul Părinte Atanasie a mărturisit că abia „atunci când ajungi la maturitate” Dumnezeu  „îți descoperă deplinătatea tainelor pe care le ascundea de ani de zile în inima ta” și că exact această taină l-a copleșit și l-a ajutat să îmbrățișeze viața monahală.

De asemenea, ierarhul a spus că arhieria o trăiește ca un copil, deoarece încă este „un copil în ale arhieriei”.

În fiecare zi fac câte ceva nou și mi se pare atât de interesant acest lucru încât mă bucur ca un copil.

Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu Vicar al Episcopiei Italiei, a fost ales episcop în cadrul ședinței Sfântului Sinod de joi, 15 februarie 2018, şi hirotonit în data de 1 mai.

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente