Ce s-a discutat la Sinaxa stareţilor, stareţelor, egumenilor, egumenelor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului

Preasfinţitul Părinte Iustin a prezidat joi lucrările Sinaxei stareţilor, stareţelor, egumenilor, egumenelor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, la Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului, situată pe Valea Râoaia din Lăpuşul Românesc.

Alături de ierarh, s-a aflat şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

În timpul întâlnirii, Episcopul Iustin a prezentat situaţia monahismului în Eparhie, în care există 30 de mănăstiri şi 10 schituri, la reaşezarea vetrelor monahale după 1990 în locul în care au fost înainte ca tunurile lui Bukov să le dărâme sau să le aprindă pe cele de lemn.

„S-au consolidat vetrele monahale, încât unele sunt privite cu toată admiraţia, lucru confirmat de pelerinii din ţară sau dincolo de graniţe care vin să se roage în ele. Din acest punct de vedere avem toate motivele să fim fericiţi şi să sărbătorim Centenarul Marii Uniri din 1918 cu mare bucurie”, a spus Părintele Episcop.

Preasfinţitul Părinte Iustin a făcut apoi referire la vocaţia monahală a călugărilor şi călugăriţelor: „Să avem grijă să facem lumină în jurul nostru, vatra monahală să fie centru de cultură, iar monahii cu obştile lor să fie centre de lumină”.

Părintele Arhimandrit Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, a susţinut în cadrul Sinaxei referatul „Contribuţia Paisianismului la dezvoltarea monahismului românesc”, chiar în chiar ziua în care acest sfânt a fost pomenit de Biserica Ortodoxă.

Partea a doua a întâlnirii a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Arhiereu vicar Timotei Sătmăreanul şi a fost dedicată discuţiilor şi problemelor administrative, informează Eparhia.

Mai înainte de începerea lucrărilor, a fost oficiată Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Naşterea Maicii Domnului, după care a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru cei trecuţi la Domnul.

Foto Credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente