Ce punem mai întâi, în viața noastră, grija pentru trup sau pentru suflet? – întreabă Patriarhul Daniel

În predica rostită duminică, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a adresat credincioșilor prezenți în Catedrala Patriarhală întrebarea: Ce punem mai întâi, în viața noastră grija pentru trup sau pentru suflet?

Preafericirea Sa a spus că deși învățătura creștină ne arată clar care este ordinea, mulți suntem cuprinși de grijile lumii și uităm să ne îngrijim mai întâi de „ceea ce nu este trecător, de sufletul nostru nemuritor”.

Părintele Patriarh a atras atenția că „grijile acestea pot deveni o tiranie” iar „omul care este înrobit de grija banilor, de grija lucrurilor materiale trecătoare, devine un sclav”. El a amintit și cazurile tragice ale celor care „și-au pus capăt zilelor pentru că au sucombat grijii”.


Reflectând la cuvintele din textul evanghelic duminical (Matei 6:22-33), Patriarhul Daniel a spus că „Mântuitorul Iisus Hristos vrea ca un creștin să nu fie sclav al lucrurilor materiale, ci să fie liber”:

„Liber pentru ce? Liber de a iubi pe Dumnezeu și pe semeni. Numai atâta libertate avem, cât putem să o exprimăm ca iubire față de Dumnezeu în rugăciune și ca iubire față de semeni prin fapte bune”.

Părintele Patriarh Daniel a slujit în Duminica a treia după Rusalii la Catedrala Patriarhală împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Episcopul Varlaam Ploieșteanul. Foto: Basilica.ro

Cuvintele „Nu vă îngrijiți ce veți mânca sau cu ce vă veți îmbrăca” nu încurajează lenea

În continuarea predicii, Părintele Patriarh a spus că purtarea de grijă a lui Dumnezeu, adică pronia divină nu este o încurajare la lene.

„El are grijă în mod deosebit de om, pentru că toate ființele create pe pământ nu sunt chemate la viață veșnică, ci doar la viața biologică trecătoare. Pe când omul, fiind creat după chipul lui Dumnezeu cel veșnic viu, are în el dorul veșniciei, chemarea de a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu”.

Dar asta nu înseamnă că Mântuitorul ne îndeamnă la lene, să nu lucrăm nimic, să nu ne îngrijim de nimic, a adăugat Patriarhul.

„Ne îndeamnă ca grija pentru mâncare, băutură și îmbrăcăminte să nu paralizeze, să nu înăbușe în noi grija pentru mântuirea sufletului”.

Iar despre mântuire, Preafericirea Sa a spus că este „unirea omului cu Dumnezeu cel veșnic, nelimitat și netrecător”.

„Deci Mântuitorul nu ne îndeamnă la lene, ci vrea să ne elibereze de tirania, de robia sufletului față de lucrurile materiale”, a concluzionat Patriarhul.

Grijile zilnice și rugăciunea

În a doua parte a predicii, Patriarhul României a subliniat că orice lucru trebuie să înceapă cu gândul la Dumnezeu.

„Dimineața, când începi ziua, nu începi cu grijile materiale, ci cu rugăciunea de dimineață, prin care cerem ca Hristos Domnul să ne ierte păcatele și să ne dăruiască ajutorul Său să trăim potrivit voii Lui.

„Atunci noi căutăm mai întâi Împărăția lui Dumnezeu”, a precizat Patriarhul făcând trimitere la textul evanghelic duminical, „și toată ziua noastră este luminată de iubirea lui Dumnezeu și de grija Lui față de noi”.

Amintind faptul că în cărțile bisericești nu există rugăciune pentru micul dejun deoarece în mănăstiri nu se ia această masă, ci se mănâncă abia după Sfânta Liturghie la prânz și apoi la cină, Preafericirea Sa a adăugat: „Rugăciunea înainte de prânz (Tatăl nostru) ne arată o legătură între hrana trupească și hrana duhovnicească”.

Patriarhul Daniel
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Foto: Basilica.ro

Din Tatăl nostru, care începe cu „sfințească-se numele Tău”, „vie Împărăția Ta”  și „facă-se voia Ta” iar apoi urmează „pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi” învățăm prioritățile creștinului.

„Biserica Ortodoxă a introdus în rugăciunile zilei această pomenire a legăturii noastre cu Împărăția Cerurilor ca să nu trăim doar biologic, ca niște ființe necuvântătoare”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Totodată, Patriarhul Daniel a spus că Împărăția lui Dumnezeu se caută și acasă, în familie dar în mod deosebit când participăm la slujbele Bisericii:

„Slujba prin care noi arătăm cea mai intensă căutare a Împărăției lui Dumnezeu este Sfânta Liturghie, care începe cu cuvintele «Binecuvântată este Împărăția Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh»”.

„Catapeteasma, iconostasul ne arată că Împărăția lui Dumnezeu vine spre noi și ne invită să intrăm în ea, iar noi răspundem aceste chemări prin rugăciune, fapte bune, prin cântare și ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și mai ales prin împărtășirea cu Sfintele Taine”, a continuat Preafericirea Sa.

În concluzie, Patriarhul s-a rugat lui Dumnezeu să ne ajute „ca această Evanghelie să fie pentru noi lumină deosebită și să simțim bucuria căutării Împărăției lui Dumnezeu”.

Catedrala Patriarhală
Pr. Dănuț Gheorghe Pintea de la Parohia Gornești la Catedrala Patriarhală. Foto: Mihnea Păduraru / ZL

Din soborul slujitor a făcut parte Pr. Dănuț Gheorghe Pintea de la Parohia Gornești, Protopopiatul Huedin (Arhiepiscopia Clujului). Părintele a venit însoțit de un grup de cincizeci de pelerini care au interpretat la finalul slujbei o cântare ortodoxă specifică zonei din care provin.

Foto credit: Mihnea Păduraru / ZL

Comentarii Facebook


Știri recente