Ce ne învaţă Sf. Misail şi Daniil despre libertatea omului: Se vădeşte prin conştienţa cu care se predă Lui

„Sfinții Daniil și Misail ne încredințează că libertatea omului se vădeşte prin conştienţa cu care acesta se predă lui Dumnezeu în mod voit, împărtăşindu-se de El”, a spus Arhiepiscopul Varsanufie la Privegherea oficiată duminică în cinstea marilor pustnici originari din Oltenia.

Înaltpreasfinţia Sa a explicat că pentru atingerea acestei stări duhovniceşti este „necesară  depăşirea oricărei tulburări interioare, eliberarea de orice patimă”.

El a adăugat că „vrednicia credinciosului înseamnă deschiderea lui voluntară către primirea harului, concomitent cu despătimirea şi consolidarea în săvârşirea binelui”.

„Creştinul, mergând pe drumul lui Hristos, nu printr-o imitare externă, ci prin trăirea în profunzime a Cuvântului lui Dumnezeu, ajunge treptat spre o asemănare tot mai mare cu Dumnezeu”.

Cu cât omul se curăţeşte interior sau se eliberează de patimi, harul se poate sălăşlui tot mai adânc în el, transformându-l din interior sau luminând conştiinţa lui în aceeaşi măsură cu mintea, care va putea să străvadă pe Hristos prin toate cele create.

Canonizarea cuvioşilor Misail şi Daniil de la Mănăstirea Turnu a fost hotărâtă de Sfântul Sinod în anul 2016, având ca zi de prăznuire data de 5 octombrie.

Sfinţii Daniil şi Misail s-au remarcat printr-o viaţă aspră, trăită în ţinuturile Muntelui Cozia, unde şi-au săpat chilii într-o stâncă. Au fost oameni ai rugăciunii şi ai ascezei, dobândind, astfel, sfinţenia.

În slujba oficiată în aer liber la Mănăstirea Turnu, ierarhul a adus în discuţie starea de sfinţenie la care poate ajunge omul prin har şi, apoi, dezvoltată prin fapte bune.

„Sfinţenia este astfel modul de actualizare a harului într-o viaţă lipsită de păcat, prin care înaintăm spre viaţa veşnică prin Iisus Hristos, izvorâtorul şi susţinătorul sfinţeniei în noi”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

După trecerea la cele veşnice, Sfinții Cuvioși Daniil şi Misail au fost îngropaţi lângă altarul bisericuţei pe care au construit-o la Turnu. În anul 1676, Mitropolitul Varlaam a ridicat nouă biserică, de piatră, unde a aşezat sfintele moaşte ale Cuvioşilor Daniil şi Misail la temelia altarului noului locaş de cult.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente