Ce mâncăm de Buna Vestire: Icre de știucă preparate ca la Mănăstirea Saon

Telespectatorii Trinitas TV au aflat săptămâna aceasta cum prepară icrele de știucă Maica Marina de la Mănăstirea Saon, județul Tulcea.

Emisiunea Rețete mănăstirești dezvăluie săptămânal secrete ale bucatelor preparate cu credință și dragoste în comunitățile monahale românești.

Acestea sunt faimoase nu numai pentru rugăciunile pe care le înalță pentru întreaga lume, ci și pentru grija și ospitalitatea cu care își hrănesc oaspeții și pelerinii zi de zi.

Icrele de știucă ale Maicii Marina

Ingrediente

1 kg icre de știucă
1 l de ulei
ceapă roșie sau verde după gust
sare

Preparare

Icrele se vor ține câteva ore sau o zi, două, cu puțină sare, „pentru că ele nu se bat dacă nu au puțină sare, să stea. E un fel de pregătire a icrei”.

„Noi avem deja icre pregătite cu sare, de două zile, pe care le vom bate. Și v-am arătat cum trebuie pregătite înainte de a fi bătute”: înainte de preparare, se dau prin ciur (sită).

Sărate, acestea pot fi păstrate și la congelator, a mai explicat Maica Marina.

Apoi „se vor scoate, se vor pune într-o sită, să se scurgă zeama, și după aceea se vor bate”.


PONT: Icrele de știucă se vor bate doar cu lingura de lemn, nu folosim mixerul. Doar cele de crap sau de caras le batem cu mixerul. Cele de știucă făcute la mixer au boaba prea sfărâmată.


Maica Marina adaugă la icrele de știucă și numai puțină sare de lămâie, care le va întări, apoi „câte un fir subțire, câte un pic de ulei” – cantitatea depinde de preferințele fiecăruia.

Icrele de știucă se mai pot înmulți cu cartof fiert sau cu pâine înmuiată, dacă vrei să le sporești, adaugă maica. Dar trebuie să te aștepți la o ușoară modificare a gustului.

Icrele sunt amestecate (bătute) „până vedem că se înmulțesc și se schimbă și la aspect”.

Când compoziția icrelor începe să se întărească, se adaugă apă minerală, care le face pufoase. Le putem bate în continuare cu ulei, adăugând câte un strop de apă din când în când.

Icrele merg foarte bine cu ceapă roșie sau ceapă verde, care poate fi servită separat de icre sau tocată și adăugată la compoziție. În solarul mănăstirii era ceapă verde.

„Aceste preparate, acasă în Ardeal, nu le știam. Dar, aici venind, maicile în vârstă, mai ales Maica stareță, ne-au învățat toate rețetele. De la ea, așa, puțin câte puțin, ne-am adaptat. Și facem orice din pește, multe preparate”, i-a mai explicat Maica Marina reporterului Trinitas TV.

„Am învățat foarte multe de la ele, în special dragostea, să avem dragoste una de alta, să ne iubim și să ne respectăm. Maicile ne-au învățat ca dragostea să o împletim cu rugăciunea.”

Maica Marina a evocat și câteva portrete de maici de la care a învățat jertfa pentru aproapele prin lucruri mărunte, cum ar fi cultivarea legumelor sau prepararea bucatelor.

La întrebarea dacă gătitul este ascultarea grea, maica a răspuns că „este, dar dacă o împletim cu rugăciune și cu credință în Dumnezeu, nici nu simți că o faci. De multe ori te uimești ce iese din mâinile tale”.

În concluzie, „dragostea și credința sunt esențiale în orice facem”, a mai spus Maica Marina.

Astfel, telespectatorii au primit și un sfat duhovnicesc, nu numai o rețetă de mâncare.

Caută mai multe Rețete mănăstirești pe Youtube.

Foto credit: Trinitas TV (captură ecran)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente