„Ce este Teologia?”: Află de la Jean-Claude Larchet noțiuni de metodologie în practica și în predarea Teologiei Ortodoxe

Editura Basilica a Patriarhiei Române publică „Ce este Teologia?”, de Jean-Claude Larchet – unul dintre puținele studii consacrate metodologiei teologiei ortodoxe, așa cum își introduce lucrarea autorul însuși.

Volumul a fost tradus din limba franceză de Ciprian Costin Apintiliesei.

Jean-Claude Larchet remarcă faptul că există puține studii consacrate acestei metodologii în principal din cauză că „teologia ortodoxă s-a dezvoltat nu ca aplicare a unei metodologii stabilite în prealabil, ci într-o manieră spontană”.

Larchet spune că „problema metodologiei nu este doar o chestiune teoretică, și nici măcar în primul rând teoretică”.

„În Biserica Ortodoxă, teologia în diferitele ei componente este strâns legată de trăirea duhovniceascăși deci de Viață. Acesta este motivul pentru care lucrarea de față nu este doar teoretică, ci și practică, și nu se adresează doar specialiștilor, ci tuturor credincioșilor”.

Autorul anunță că nu oferă un studiu detaliat sau reflecția sa la o instituție anume de învățământ din vreo Biserică Ortodoxă locală, ci „principii generale referitoare la principalele materii ale învățământului teologic, ținând cont, de asemenea, de faptul că aceste materii sunt în mod divers distribuite, împărțite, subdivizate, denumite chiar, în funcție de fiecare instituție de învățământ în parte”.

Vezi primele pagini și Cuprinsul lucrării.

Lucrarea poate fi achiziţionată prin intermediul site-ului Librăriei Cărților Bisericești, prin comandă la [email protected], [email protected] sau la numărul de telefon 021.335.21.28.

Foto credit: Librăria Cărților Bisericești

Comentarii Facebook


Știri recente