„Nu există cuvânt şi nici faptă care să şteargă lacrimile şi să aline acum inimile frânte ale părinţilor şi rudelor, însă le suntem alături în acest moment deosebit de greu”, transmite Arhiepiscopia Sucevei. O anchetă internă a fost demarată în cazul copilului de 6 săptămâni care a decedat la câteva ore după ce a primit Taina Sfântului Botez în Biserica „Sf. Constantin și Elena”, din cartierul sucevean „Zamca”.
„Ne rugăm cu stăruinţă Mult Milostivului Dumnezeu să îi întărească, să îi mângâie şi să tămăduiască această rană, împreună cu pruncul Iustin, care de acum îi va veghea din preajma tronului Părintelui ceresc”, se precizează în comunicat.
Vasile Bănescu a transmis, în numele Patriarhiei Române, „profundă compasiune față de familia copilașului decedat, atât de greu încercată acum și a cărei durere nici nu o putem înțelege deplin”.
Potrivit informațiilor din presă, copilul s-ar fi simțit rău duminică, imediat după întreita afundare de la Botez, și a intrat în stop cardio-respirator. A fost resuscitat în biserică de echipajul SMURD și internat în stare gravă, intubat și ventilat mecanic. Noaptea, în jurul orei 01:00, medicii au declarat decesul.
Preotul oficiant, Alexandru Mazarache, a fost hirotonit în 2007, având experiență în oficierea Sfintelor Taine. „Singura problemă de care știa părintele este că (pruncul, n.r.) era născut prematur”, a declarat Protopopul Doru Budeanu. Protoiereul a mai precizat că temperatura din biserică și cea a apei erau potrivite.
„Taina Botezului, conformă canoanelor, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită ‹afundare› în numele Sfintei Treimi. Aceasta afundare durează două/trei secunde și presupune protejarea strictă a copilașului, al cărui spate și a cărui ceafă sunt sprijinite cu mâna dreaptă, gura și nasul fiind protejate de căușul mâinii stângi, în așa fel încât acesta să nu poată inhala niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori”, a explicat Vasile Bănescu.
„Există și posibilitatea botezării prin turnarea apei pe creștetul copilașului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcție de starea de sănătate a copilașului”.
Purtătorul de cuvânt a rugat urgentarea anchetei interne. „Rezultatul acesteia, coroborat cu rezultatul anchetei desfășurate de autoritățile laice, va fi făcut public de Arhiepiscopie. Cât mai curând”, a asigurat Vasile Bănescu.
Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor informează că a luat deja legătura cu preotul slujitor și cu cei prezenți, pentru a stabili circumstanțele în care s-a petrecut această tragedie și a decide măsurile necesare.
„Dincolo de acestea, înălţăm rugăciune smerită către Dumnezeu, Care ne-a certat prin această întâmplare, pentru a ne lumina mintea şi a îndrepta viața noastră, rostind împreună cu Apostolul: ‹O, adâncul bogăţiei şi al înţelepciunii şi al ştiinţei lui Dumnezeu! Cât sunt de necercetate judecăţile Lui şi cât sunt de nepătrunse căile Lui! Căci cine a cunoscut gândul Domnului sau cine a fost sfetnicul Lui?› (Romani 11, 33-34)”.
Foto credit: Basilica.ro