Câţi călugări români sunt în Ţara Sfântă

Zece monahi şi douăzeci şi patru de monahii (şi surori) de origine română sunt în prezent în Ţara Sfântă. Dintre aceştia, cinci ieromonahi şi nouă monahii slujesc în cadrul Aşezămintelor Româneşti din Ierusalim şi Ierihon, a transmis Pr. Teofil Anăstăsoaie la simpozionul dedicat monahismului, organizat de Patriarhia Română.

Ceilalţi fac parte din obştile unor mănăstiri sau schituri care aparţin de Patriarhia Ierusalimului.

Superiorul Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon a vorbit în cadrul întâlnirii despre situația actuală a monahismului în Țara Sfântă. A făcut referire şi la Schitul românesc de la Iordan.

„Nu mai există prezenţă monahală din anul 1970 când a fost ucis ultimul vieţuitor – protosinghelul Damian Stogu. Până în anul 2016 zona a fost complet închisă din cauza minelor şi materialelor explozibile amplasate de armată cu scopul de a opri infiltrarea insurgenților arabi dinspre Iordania, dar în urma aprobării proiectului de deminare şi curăţare a zonei – firma anglo-americano-israeliană Halo Trust, specializată în operaţiuni de acest gen a reuşit să execute lucrări de deminare a pământului şi clădirilor afectate”.

„Din anul 2020 parcelele de pământ şi ruinele clădirilor existente au fost redate proprietarilor – celor opt Biserici creștine, deci şi Patriarhia Română a primit documentele cu recunoaşterea proprietăţii de la Râul Iordan”, a spus Pr. Teofil Ansăstăsoaie.

Superiorul Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon a precizat că în viitor, când situaţia politică şi sanitară o vor permite,  urmează să ajungă în zonă o echipă tehnică de specialiști desemnați de Patriarhia Română pentru a începe evaluarea în vederea elaborării soluţiilor de restaurare.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca-Emanuela Ene

Citeşte şi: Schitul Românesc de la Iordan păstrează fresca intactă sub intemperiile necruțătoare ale Deșertului Iudeei

Comentarii Facebook


Știri recente