Catedrala și Facultatea de Teologie din Craiova și-au serbat ocrotitorii

Sfinții Serghie și Vah au fost cinstiți la Catedrala Mitropolitană din Craiova cu o serie de slujbe care au marcat hramul sfântului locaș, dar și începerea anului universitar, pentru că ce doi mucenici „erau demnitari imperiali la Roma și profesori de retorică”, după cum a explicat Mitropolitul Irineu al Olteniei.

Joi seară a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, după care racla cu capetele sfinților păstrată în sfântul lăcaș a fost purtată în procesiune împrejurul Catedralei Mitropolitane. A urmat Privegherea de toată noaptea și Sfânta Liturghie, oficiate la altarul secundar al Catedralei.

Vineri, ziua de pomenire a sfinților a început cu Acatistul lor și a continuat cu Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu împreună cu părinții profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova.

La Catedrala Mitropolitană din Craiova a avut loc joi seară, 6 octombrie 2022, o procesiune cu capetele Sfinților Mucenici Serghie și Vah. Foto: Mitropolia Olteniei

Pe lângă credincioși, au participat și pe profesorii și studenții Facultății de Teologie din Craiova, marcându-se astfel în mod oficial și liturgic începutul noului an universitar.

La finalul slujbei, Mitropolitul Irineu a hirotesit duhovnici nouă preoți, printre care Părintele Conferențiar Mihai Constantinescu, Părintele Lector Mihai Ciurea și Părintele Lector Doru Marcu.

Mitropolitul Olteniei a hirotesit duvnici nouă preoți vineri, 7 octombrie 2022, după liturghia de Sf. Serghie și Vah oficiată la Catedrala din Craiova. Foto: Mitropolia Olteniei

„Sfinții Serghie și Vah, pe lângă Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, sunt protectorii Facultății noastre de Teolgie. Am ales pe acești sfinți pentru că ei înșiși erau demnitari imperiali la Roma și profesori de retorică”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

„Și-au primit cununa muceniciei în Siria, departe de casa lor. Nu erau frați după trup, însă erau frați după duh. Erau uniți în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, pentru că toți cei botezați în numele Preasfintei Treimi devin frați și surori în Mântuitorul Iisus Hristos, pentru că Domnul, prin Taina Sfântului Botez, ne încorporează în El Însuși și ne îmbracă cu prezența și atotputernicia Sa.”

„Deci Sfinții Serghie și Vah, oameni credincioși și cu mare demnitate în lumea de atunci, slujeau Adevărului și-L mărturiseau pe Domnul nostru Iisus Hristos, atât prin faptele lor, cât și prin cuvintele lor. Putem spune că prin ei Dumnezeu s-a arătat în chip minunat, așa cum ne învață Sfântul Prooroc David: «Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui» (Ps. 67, 36)”.

„Ei s-au arătat cu adevărat victorioși, pentru că Însuși Mântuitorul Hristos este biruitor în ei: «Îndrăzniți, Eu am biruit lumea!». Și sfinții mucenici și toți credincioșii merg după El până la sfârșitul veacurilor, pentru că Biserica noastră este întotdeauna martirică și mărturisitoare. Martirică, pentru că are în ea prețul Sângelui cel neprețuit al Mântuitorului Hristos, și apoi sângele sfinților mucenici, care se află permanent în sfintele lor moaște în toate bisericile noastre ortodoxe”, a subliniat ierarhul.

Sfinții Serghie și Vah au fost cinstiți în zilele de 6-7 octombrie 2022 la Catedrala Mitropolitană din Craiova. Foto: Foto: Mitropolia Olteniei

Capetele celor doi sfinți au fost aduse în țara noastră de către Sfântul Domnitor Neagoe Basarab și depuse la Mănăstirea Curtea de Argeș. Raclele au fost făcute de Episcopul Iosif de Argeș, cu sprijinul creștinilor din Pitești, în 1867. În 25 octombrie 1949, în timpul Mitropolitului Firmilian al Olteniei, prin hotărârea Sfântului Sinod, au fost aduse la Catedrala Mitropolitană „Sf. Dumitru“ din Craiova.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente