Catedrala Sfântul Vasile din Moscova aniversează 450 de ani

Ieri s-au împlinit 450 de ani de la finalizarea construcției renumitei Catedrale ‘Sfântul Vasile – Blajenîi’ din Moscova, ridicată din ordinul țarului Ivan cel Groaznic al Rusiei. Aceasta se află în partea de sud a Pieței Roșii din Moscova, iar acum este o componentă a Muzeului Național de Istorie a Rusiei și reprezintă simbolul țării, informează „Ziarul Lumina”.

Se spune că Ivan cel Groaznic a făgăduit lui Dumnezeu construcția catedralei dacă obținea victoria în lupta cu oștile tătarilor pentru orașul Kazan, iar ideea i-a fost dată de Macarie, mitropolitul de atunci. Pe parcurs, obținând mai multe victorii, țarul ar fi dat ordinul de construcție a unui complex de biserici de lemn ale căror altare erau închinate sfinților în ale căror zile de pomenire oștile rusești învingeau dușmanii. Ulterior, acestea au cedat locul catedralei de piatră care unește nouă biserici. Astfel, catedrala este alcătuită dintr-o biserică-pilon, cu hramul ‘Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului’, în care se află racla cu moaștele Sf. Vasile Blajenîi, în jurul căreia sunt grupate patru biserici mari, cu hramurile ‘Intrarea Domnului în Ierusalim’, ‘Sf. Adrian și Natalia’, ‘Sf. Ierarh Nicolae’ și ‘Sf. Treime’, și patru biserici mici cu hramurile ‘Sf. Alexandru de Svirsk’, ‘Sf. Varlaam Hutînski’, ‘Sf. Grigorie Armeanul’ și ‘Sf. Ioan cel Milostiv’. Există o legendă conform căreia arhitecții catedralei au fost orbiți după ce au terminat lucrările la catedrală, la ordinul țarului, pentru a nu mai fi construită o replică a acesteia. În 1588, catedralei i-a fost adăugată o capelă cu hramul Fericitului Vasile, cunoscut și ca Sfântul Vasile Blajenîi, ceea ce i-a și dat o a doua denumire. Ivan cel Groaznic a avut o mare evlavie la acest sfânt. Odată, după ce țarul a ieșit din biserică după Sfânta Liturghie, Fericitul i-ar fi spus: ‘Nu erai în biserică, ci în altă parte! Te-am văzut cum te plimbai în gând pe Muntele vrăbiilor, ca să-ți zidești palatul tău cel nou!’ Din acea zi, țarul a prins frică mare de el, dar l-a și cinstit mai mult.

Cu ocazia aniversării de 450 de ani, la catedrală urma să aibă loc un concert de clopote. Conform Rosiiskaia Gazeta, acesta a fost revocat în urma declarării zilei de 12 iulie zi de doliu pentru victimele naufragiului vaporului ‘Bulgaria’ pe râul Volga. Cu toate acestea, a avut loc inaugurarea unei expoziții de icoane cu chipul Sfântului Vasile Blajenîi, precum și ale altor sfinți.

Comentarii Facebook


Știri recente