Catedrala Sf. Alexandru Nevsky din Sofia va intra într-un amplu proces de restaurare

Cel mai reprezentativ locaş de cult din capitala Bulgariei, Catedrala Sf. Alexandru Nevsky va intra în viitorul apropiat într-un amplu proces de restaurare, anunţă Sofia Globe.

La sfârşitul anului 2017, lăcaşul de cult a fost supus unei analize tehnice demarate de o comisie a Universităţii de Artă, Inginerie civilă şi Geodezie din Sofia, analiză ce a durat aproape opt luni.

Rectorul Universităţii, Ivan Markov, a declarat în data de 8 ianuarie 2019 că „stadiul în care se află catedrala este atât de bun, încât poate fi numit un miracol”.

Declaraţia a fost făcut la ultima întrunire a comisiei înfiinţate de Sinodul Bisericii Bulgariei la sfârşitul anului 2016 pentru a se ocupa de restaurarea catedralei din Sofia.

Comisia este condusă de Mitropolitul Gabriel de Lovech şi include atât clerici, cât şi reprezentanţi ai statului bulgar.

„Locaşul de rugăciune a fost proiectat acum 100 ani de arhitectul rus Alexandr Pomerantsev, calculele statice au fost realizate în Germania, iar structura utilizată în construcţia catedralei a fost realizată în Marea Britanie folosind oţel britanic de înaltă calitate”, a precizat comisia sinodală.

Având în vedere calitatea materialelor utilizate, catedrala sfinţită în 24 august 1924 nu prezintă semne majore de deteriorare.

Este imperativă îmbunătăţirea intalaţiei electrice şi sanitare, recondiţionarea acoperişului, remedierea unor crăpături şi realizarea altor lucrări urgente specifice unor astfel de lucrări destinate clădirilor de mărimea şi vechimea catedralei din Sofia, au precizat reprezentanţii comisiei sinodale.

Costurile estimate sunt de 4 milioane leva.

De asemenea, a fost luată în calcul şi restaurarea picturii lăcaşului de cult construit ca expresie de recunoştinţă pentru soldaţii (bulgari, români şi ruşi) căzuţi în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878, în urma căruia Bulgaria a obţinut independenţa faţă de Imperiul Otoman.

Catedrala Sf. Alexandru Nevsky din Sofia este construită în stil neo-bizantin, cu un plan în formă de cruce, dar și o boltă centrală aurită, cu o înălțime de 45 metri.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente