Catedrala Patriarhală: Veșmântul Sf. Parascheva va fi așezat spre închinare și purtat în procesiune

La Catedrala Patriarhală va fi dusă de la Reşedinţa Patriarhală, duminică, la ora 16:00, racla cu Veşmântul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.

Veşmântul a fost adus de la Iaşi şi a acoperit o perioadă de timp moaştele Sfintei Parascheva.

De la ora 16:00 va fi oficiată Slujba Privegherii în Catedrala Patriarhală istorică.

Spre finalul acesteia, credincioşii vor avea posibilitatea de a se ruga şi însoţi în procesiunea din jurul Catedralei Patriarhale racla cu veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sfânta Cuvioasă Parascheva

S-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. După trecerea sa la cele veşnice, în anul 1235, moaștele Sfintei au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea (1218-1241) și au fost așezate cu cinste la Târnovo.

Mai târziu, în anul 1393, au fost strămutate la Belgrad, și, apoi, în 1521, au fost aduse la Constantinopol, la biserica Patriarhiei. Au fost aduse de Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) din Constantinopol la Iași, în Moldova, la minunata lui ctitorie, Mănăstirea Sfinților Trei Ierarhi, în anul 1641.

Sfintele moaște au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoștință pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice.

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, apărută la Iași în 1643. În prezent, moaștele Sfintei Parascheva se află în Catedrala mitropolitană din Iași.

Foto credit: arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente