Catedrala Patriarhală | Un act extraordinar se petrece atunci când Îl primim pe Dumnezeu cu dragoste, a spus PS Ieronim

„Căința și îndreptarea lui Zaheu, dar și fapta lui bună vor fi pomenite întotdeauna ca un act extraordinar care se petrece atunci când Dumnezeu Creatorul se întâlnește cu noi și noi Îl primim cu dragoste, cu bucurie, cu sinceritate și deschidere în sufletul nostru”, a spus PS Ieronim Sinaitul duminică în Catedrala Patriarhală. „Să ne ajute Dumnezeu să fim întotdeauna o casă deschisă față de Mântuitorul nostru Iisus Hristos și de harul dumnezeiesc care poate să ne transforme viața”, s-a rugat ierarhul.

În cuvântul adresat duminică credincioșilor prezenți în Catedrala Patriarhală, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, a evidențiat în mod special momentul întâlnirii omului cu Dumnezeu, ca fiind cel care l-a transformat pe mai-marele vameșilor din Ierihon.

În continuare, Preasfinția Sa a evocat contextul istoric al faptelor prezentate de textul evanghelic duminical (Luca 19:1-10).

Ierarhul a amintit că „Ierihon este cel mai vechi oraș și cel mai jos de pe fața pământului” și era unul loc înfloritor din punct de vedere economic, deoarece pe acolo trecea drumul dinspre Galileea spre Ierusalim.

„Fiind o oază în mijlocul deșertului și având în permanență apă, aici exista o vamă, iar produsele care treceau dintr-o parte în alta erau impozitate de Imperiul Roman cel care stăpâneau în acea vreme Țara Sfântă. Dar acest impozit era cu atât mai împovărător cu cât mai-marele vameșilor adăuga la el ceva și pentru bunăstarea sa”, a explicat PS Ieronim.

Revenind la „momentul extraordinar al dumnezeieștii întâlniri” a lui Zaheu cu Iisus Hristos, ierarhul a subliniat faptul că „Mântuitorul a înțeles viața și toate frământările vameșului și a hotărât să aducă mântuire casei sale”.

Prin aceasta „Mântuitorul vrea să arate că nu a venit să îi caute pe cei drepți, ci pe cei păcătoși, pentru că aceștia au nevoie de mântuire”.

Înțelegând onoarea ce i s-a făcut, Zaheu „își deschide sufletul său, vede adâncimea păcatelor și neputințelor sale și face promisiunea de a da jumătate din avere săracilor și de a întoarce împătrit paguba celor pe care i-a nedreptățit”.

La final, PS Ieronim a reiterat „chemarea de a ne deschide sufletele lui Dumnezeu, a ne deschide casa cea duhovnicească a ființei noastre, ca Mântuitorul Hristos să vină acolo cu lumina și cu puterea Sa cea dumnezeiască, astfel încât toți să ne bucurăm de darurile iubirii sale de oameni și de lucrarea Sa cea Mântuitoare care poarte să facă din rău bun, din lacom milostiv, din om pătimaș și înclinat spre rău, om doritor de bine și virtuos”.

Foto credit: Sorin Ionițe / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente