Catedrala Patriarhală: Programul liturgic de Bobotează

Program-de-Boboteaza-1_w747_h373_q100

Cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului, la Catedrala Patriarhală programul liturgic va debuta în ajunul praznicului, vineri, 5 ianuarie, cu slujba Ceasurilor Împărăteşti, urmată de Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, apoi Sfinţirea cea mare a apei.

În fața sfântului locaș vor fi așezate vase speciale cu apă curată pentru sfințire, va fi ridicată o cruce din cetină de brad și vor fi așezate icoane cu Botezul Domnului la Iordan.

„Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se oficiază de 10 ori pe an, iar una din aceste zile este Ajunul Botezului Domnului, dacă ajunul nu este celebrat sâmbăta sau duminica. După slujba de sfinţire a apei, părinţii slujitori de la Catedrala Patriarhală vor merge cu icoana praznicului Botezului Domnului şi cu Agheasmă Mare pentru a binecuvânta Reşedinţa Patriarhală”, a declarat pentru Ziarul Lumina arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale

În ziua Botezului Domnului, sâmbătă, 6 ianuarie, va fi oficiată Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur şi slujba Aghesmei Mari.

„Sfinţirea cea mare a apei va fi oficiată în curtea Catedralei Patriarhale, după Sfânta Liturghie. Apa pentru agheasmă este luată de la izvorul «Lacrimă de cristal», din Parcul «Grădina Maicii Domnului» al Reședinței Patriarhale. Agheasma Mare se consumă înainte de a lua anafura, deci pe nemâncate, de la Bobotează, timp de 9 zile, cât ţine praznicul Botezului Domnului”, a afirmat arhim. Clement Haralam.

Praznicul Botezului Domnului este sărbătorit la 6 ianuarie. El este numit în popor şi Boboteaza, iar în limbaj teologic-liturgic are şi denumirile de Teofanie sau Epifanie (Arătarea Domnului).

Comentarii Facebook


Știri recente