Catedrala Patriarhală: Programul Deniilor din Săptămâna a 5-a din Post

În Săptămâna a 5-a din Postul Sfintelor Paști, cel mai aspru şi mai lung dintre cele patru posturi din Biserica Ortodoxă, se oficiază două slujbe speciale: Denia Canonului Mare și Denia Acatistului Bunei Vestiri.

La Catedrala Patriarhală, programul liturgic este următorul:


Miercuri

16:00 – Denia Canonului Mare (citit integral)

Joi

09:30 – Liturghia darurilor înainte sfințite

Vineri

16:00 – Denia Acatistului Bunei Vestiri


Canonul Mare se citeşte și în prima săptămână a Postului Mare, în patru părţi în primele patru zile, în cadrul Pavecerniţei Mari. Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d. Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din peste 250 de strofe, organizate în nouă cântări.

Acatistul Bunei Vestiri, unul dintre cele mai cunoscute imne de laudă închinate Maicii Domnului, este alcătuit din 12 condace și 12 icoase. Această compoziție, atribuită patriarhului Serghie al Constantinopolului, dă expresie, în formă poetică, învățăturii Bisericii despre Maica Domnului.

Slujbele sunt transmise în direct de Trinitas TV și Radio Trinitas.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente