Catedrala Patriarhală | Procesiunea cu moaștele Sfântului Apostol Andrei avut loc la finalul slujbei de Priveghere oficiate de PS Varlaam Ploieșteanul

Racla cu sfintele moaște ale Sfântului Apostol Andrei a fost purtată în procesiune miercuri seară în jurul Catedralei Patriarhale de soborul slujitor condus de PS Varlaam Ploieșteanul și de credincioșii prezenți la slujba de priveghere.

Înainte de momentul ieșirii în procesiune, slujba Vecerniei Mari cu Litie și slujba Utreniei au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, împreună cu părinți slujitori de la Catedrala Patriarhală.

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți la slujbă, Preasfinția Sa a subliniat faptul că Sfântul Apostol Andrei Cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este Cel care a adus binecuvântata sămânță a Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos în pământul cel bun al țării noastre.

El este Părintele spiritual al neamului nostru, care ne-a născut pe noi din Iisus Hristos prin Evanghelie și prin Botez, a spus PS Varlaam Ploieșteanul.

Slujba Privegherii de la Catedrala Patriarhală din București la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României #LIVE #30noiembrie

Posted by TRINITAS TV on 29 Noiembrie 2017

Ierarhul a amintit că în aceeași zi cu Ocrotitorul Românilor este serbat și un sfânt român: Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

PS Varlaam a spus că Sfântul Andrei Șaguna este cinstit deodată cu Sfântul Apostol Andrei chiar dacă a trecut la cele veșnice în data de 20 iunie 1873 deoarece pentru românii din Transilvania reprezintă un adevărat apostol.

El este Părintele redeșteptării noastre naționale, după secole de împilare și de prigoană a românilor care au fost ținuți în stare de iobăgie, exploatați și persecutați veacuri de-a rândul.

Din lucrarea celor doi sfinți pe care îi sărbătorim astăzi învățăm cum trebuie slujită Biserica, cum trebuie propovăduită și primită Evanghelia și cum trebuie slujit un neam credincios și evlavios, a spus la final ierarhul.

După procesiune, credincioșii s-au închinat sfintelor moaște care au fost așezate în catedrala de pe Colina Bucuriei.

Racla cu un fragment din cinstitele moaște ale Ocrotitorului României va rămâne în Catedrala Patriarhală și în ziua sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, când va fi oficiată Sfânta Liturghie de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Foto credit: Sorin Ionițe / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente