Catedrala Patriarhală | Ţinta postului este întâlnirea cu Hristos, subliniază Patriarhul nostru

The purpose of fasting is to meet Christ, Patriarch Daniel says on Beginning of Great Lent

În Catedrala Patriarhală din București numeroși credincioși s-au rugat în timpul slujbei Canonului cel Mare al Sf. Andrei Criteanul, săvârșită de Patriarhul nostru în data de 27 februarie 2017.

La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt în care a vorbit despre însemnătatea şi binefacerile postului.

Pentru început, Preafericirea Sa a evidenţiat că postul este semn de pocăinţă pentru iertarea păcatelor, dar şi semn de regret pentru o viaţă care a fost trăită în mod dezordonat împotriva voinţei lui Dumnezeu.

Prin post şi rugăciune omul se sfinţeşte, a accentuat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Dacă este însoţit de fapte plăcute lui Dumnezeu, postul face din omul postitor lumină între oameni şi vas ales al slavei lui Dumnezeu.

În continuare, Preafericirea Sa a făcut referire şi la triada rugăciune – post – milostenie, care a fost preluată din Vechiul Testament. În Noul Testament, postul are o semnificaţie mai profundă şi anume, el contribuie la înnoirea şi îmbogăţirea spirituală a vieţii.

Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos a recomandat postul ca mijloc de intensificare a legăturii omului cu Dumnezeu şi ca luptă împotriva ispitelor şi a puterii diavolului.

Postul ca dăruire de sine lui Dumnezeu este semn de recunoştinţă pentru darul vieţii primit de la Dumnezeu, dar şi dorinţă de sfinţire a vieţii, a transmis Patriarhul Daniel.

Hristos Domnul este pentru noi lumina Postului Sfintelor Paşti pentru că El este Paştele nostru Care S-a jertfit. Deci, ţinta postului este întâlnirea cu Hristos. Postim pentru că iubim pe Dumnezeu mai mult decât darurile materiale limitate şi trecătoare pe care El ni le dăruieşte, a subliniat Patriarhul nostru.

Când postim noi arătăm mai întâi iubire faţă de Dumnezeu şi înmulţim rugăciunea, iar hrana cea mai importantă în timpul postului este iubirea milostivă a lui Hristos pe care o căutăm prin rugăciune.

De aceea, postul susţine rugăciunea, iar postul fără rugăciune nu este o lucrare duhovnicească, ci este mai mult un exerciţiu biologic, concluzionează Preafericirea Sa.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române și Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Slujba, oficiată în cadrul Pavecerniței Mari, a fost transmisă în direct de TRINITAS TV.

În această perioadă de post, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel poartă, în chip excepțional, rasă neagră păstrând însă camilafca albă, cunoscutul însemn al demnității patriarhale.


Slujba Canonului cel Mare se oficiază în Biserica Ortodoxă în prima săptămână a Postului Mare și la Denia din Miercurea săptămânii a cincea.

Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († aprox. 740 d. Hr.), este să ne readucă aminte de starea de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente