Catedrala Patriarhală | Iisus Hristos poate vindeca ceea ce în puterea oamenilor este de nevindecat, spune PS Varlaam Ploieşteanul

Catedrala Patriarhală din Capitală a devenit neîncăpătoare duminica aceasta datorită credincioşilor veniţi să se roage la Sfânta Liturghie. Slujba a fost oficiată de PS Varlaam Ploieşteanul, Eiscop vicar patriarhal, care i-a îndemnat să-şi întărească credinţa în puterea vindecătoare a Mântuitorului Hristos.

‘Dumnezeu, aşa cum spune Sfântul Andrei Criteanul în Canonul cel Mare, poate nu numai lepra cea fizică, ci şi lepra sufletească să o cureţe. Să întărim credinţa noastră că Iisus Hristos este cu adevărat Dumnezeu care ne poate vindeca, ceea ce în puterea oamenilor este de nevindecat’, a spus Preasfinţia Sa.

O altă temă abordată de ierarh în Duminica vindecării celor zece leproşi este cea a recunoştinţei care ‘este înnăscută omului’. Omul afectat de păcat devine o excepţie, deoarece uită a mulţumi şi a fi recunoscător.

‘Omul dintru început a simţit această nevoie de a exprima mulţumirea şi recunoştinţa faţă de Dumnezeu. De aceea, de la jertfa lui Abel prin care el a mulţumit Creatorului pentru roadele ogorului său şi până la tămâia rugăciunilor drepţilor din cartea Apocalipsei, întreaga Sfântă Scriptură arată pe de o parte vocaţia omului adevărat, a omului care îşi păstrează nealterată umanitatea. Pe de altă parte, Scriptura ne arată că adeseori omul desfigurat de păcat uită tocmai de această virtute atât de firească omului’, a explicat Părintele Episcop.

La final, i-a îndemnat pe cei prezenţi să fie recunoscători lui Dumnezeu şi semenilor pentru ajutorul primit. ‘Trebuie să ne exprimăm recunoştinţa şi mulţumirea faţă de Dumnezeu de la care primim tot binele, faţă de oamenii prin care Dumnezeu lucrează în viaţa noastră, dar şi faţă de părinţii noştri trupeşti’.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, iar la Slujba Utreniei de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…