Catedrala Naţională: Au fost montate pe poziţie crucea şi moleniile catapetesmei

Crucea cu moleniile (Maica Domnului și Sfântul Apostol Ioan Evanghelistul), din zona cea mai înaltă a catapetesmei Catedralei Naționale, au fost montate pe poziţie. Încheierea lucrărilor de montaj a avut loc luni, 16 august.

Lucrări pictură

Moleniile sunt cele două două icoane plasate de-o parte și de alta a Crucii care încheie catapetesmele bisericilor ortodoxe reprezentând pe Maica Domnului și pe Sfântul Apostol Ioan. Termenul molenii este de origine slavă și nu are corespondent în limbile occidentale. La singular, termenul molenie înseamnă „rugăciune” în limba slavonă.

Catapeteasma, denumită şi iconostas, este un perete care desparte naosul de altar şi este prezentă în lăcaşurile de cult creştine. Catapeteasma este acoperită de icoane.

Crucea cu moleniile catapetesmei vor fi pictate în mozaic începând cu luna septembrie a acestui an, când se intenţionează demontarea schelei din altar şi poziţionarea acesteia pe soleea de la cota 0,00 m, a declarat pentru Basilica.ro inginerul Petre Chiuță, consilier patriarhal la Sectorul monumente și cons­truc­ții bisericești.

Petre Chiuţă a declarat că în prezent, în interiorul Catedralei Naţionale, se continuă lucrul la pictura în tehnica mozaic a spatelui catapetesmei.

Fii ctitor

Uite cum poţi contribui şi tu la lucrările de pictură desfăşurate la cel mai reprezentativ lăcaş de cult pentru spiritualitatea românească:

Site: www.pictamcatedrala.ro
Email: [email protected]
Telefon: 0799.887.955

Prin transfer bancar

Titular: Patriarhia Română
RO91RNCB0075004895030395 (RON)
RO64RNCB0075004895030396 (EUR)
Banca: BCR – Banca Comercială Română

Lucrări la exterior

Consilierul patriarhal Petre Chiuţă a prezentat şi lucrările care au loc în exteriorului ansamblului arhitectural Catedrala Națională.

„Se execută tencuieli exterioare la Turla Principală, la turlele secundare de pe faţada sud, precum şi la faţada vest”;

„Se montează ancadramente din piatră la ferestrele absidei sud, respectiv, se plachează cu piatră pereţii de beton care leagă Turla Clopotniţă şi cele două turle secundare adiacente”;

„Au loc lucrări de finisaje la prefabricatele şi medalioanele de la baza Turlei Mari şi se montează capitelurile din piatră la stâlpii pridvorului vest din faţa Catedralei Naţionale”, a precizat Petre Chiuţă.

Foto credit: Basilica.ro / Iulian Dumitraşcu

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Comentarii Facebook


Știri recente