Catedrala Națională: A fost montată icoana cu cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului în mozaic din România

La Catedrala Națională a fost montată marţi icoana Maicii Domnului „Platytera” din absida altarului, fiind cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului în mozaic din România şi una dintre cele mai mari din lumea ortodoxă.

Echipa care se ocupă de pictura în mozaic este coordonată de pictorul bisericesc Daniel Codrescu care a realizat şi iconostasul Catedralei sfinţit în data de 25 noiembrie anul trecut.

Comparativ cu iconostasul care are 18 metri înălţime, icoana Maicii Domnului din absida altarului are aproximativ 16 m de la bază până la vârful aureolei.

„După sfinţirea catedralei, am avut o pauză de aproximativ o lună de zile în care ne-am gândit puţin cum am putea începe acest proiect de decorare a Catedralei. În luna ianuarie am reuşit şi să proiectăm şi să concepem iconografia pentru această absidă şi să realizăm icoana Maicii Domnului Platytera”, a declarat pentru Trinitas TV Daniel Codrescu.

Provocări la montaj

Potrivit coordonatorului lucrării, una dintre marile provocări a fost aceea a dimensiunilor impresionante.

„Vorbim de o absidă neobişnuit de mare pentru o biserică ortodoxă şi aceasta a fost şi provocarea principală: dimensiunea foarte mare”.

Icoana Maicii Domnului „Platytera” va fi însoţită de cei doi arhangheli şi va domina toată biserica pentru că este punctul central deasupra iconostasului.

„Se va crea o legătură vizuală între iconostas şi această absidă care se află deasupra iconostasului. Privitorul va avea acces vizual chiar de la intrarea în biserică şi icoana se va putea vedea în toată splendoarea ei, fiind şi foarte mare”, a mai spus Daniel Codrescu.

Montajul mozaicului pe absida altarului a început în prima parte a lunii aprilie şi a durat aproape trei săptămâni, fără montajul propriu zis din atelier.

Printre dificultăţile întâlnite s-a numărat şi faptul că spaţiul unde a fost amplasată icoana „nu este un spaţiu drept, este un spaţiu curb şi această curbură a peretelui creează anumite decalaje care trebuie reglate pe parcursul montajului”.

Sursa de inspiraţie

Icoana Maicii Domnului „Platytera” are ca sursă de inspiraţie arta de tradiţie bizantină.

„Am folosit mai multe surse de inspiraţie. Nu am avut numai o icoană pe care să o folosim. Nu e o reproducere. Această icoană este o piesă singulară şi este făcută special pentru Catedrala Naţională, dar am folosit repere din toată aria bizantină”.

„Patriarhul Daniel ne-a îndrumat spre anumite elemente din anumite icoane foarte cunoscute în spaţiul bizantin pe care le-am preluat şi cumva le-am prins în această sinteză pe care o avem acum. Am mers cumva pe sufletul nostru românesc, dar utilizând tot bagajul de informaţii avut la dispoziţie”, a mai explicat pictorul coordonator.

Tehnologia utilizată

Cu privire la tehnologia aplicată, Daniel Codrescu a menţionat că au fost utilizate tot „teserele fabricate în atelierul Orsoni din Veneţia folosite la decorarea iconostasului tocmai pentru a reda această unitate stilistică, pentru că aceste imagini vor fi citite împreună când credinciosul îşi va orienta privirea spre altar”.

Membrii echipei au mărturisit că după ce au montat icoana au avut un „sentiment de mare bucurie”.

„Suntem martorii unor lucrări care nu s-au mai făcut la asemenea dimensiuni”, a spus Marcel Codrescu.

„E o senzaţie de mare bucurie şi o recunoştinţă mare faţă de Maica Domnului care ne-a dat această binecuvântare de a face această lucrare şi am reuşit să o ducem la un nivel destul de avansat şi ne bucurăm foarte mult”, a mărturisit Daniel Codrescu.

Ce se va monta în viitorul apropiat

Alături de Maica Domnului va fi reprezentat tronul Maicii Domnului inspirat din tronurile imperiale bizantine.

De asemenea, „în faţa Maicii Domnului vor fi reprezentări ale prorocilor Vechiului Testament, iar mai jos o iconografie specifică altarului în care vor fi redate cortul mărturiei, împărtăşirea apostolilor şi scene vechi testamentare”, a adăugat pictorul Daniel Codrescu.

Foto credit: Captură Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente