Catedrala Mitropolitană din Iași și-a serbat hramul istoric

Catedrala Mitropolitană din Iași și-a serbat hramul istoric de Praznicul Întâmpinării Domnului. 

Manifestările religioase au debutat miercuri cu slujba Privegherii oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul în Catedrala Mitropolitană. Răspunsurile Liturgice au fost oferite de Corurile „Chivotul” și „Byzantion”.

Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, împreună cu Episcopul Ignatie al Hușilor, Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și cu Episcopul vicar Nichifor Botoșăneanul al Arhiepiscopiei Iașilor.

Cuvântul a fost rostit de PS Nichifor Botoșăneanul care a spus „să luăm aminte la semnele lui Dumnezeu și la consecințele ce se stârnesc în sufletul nostru atunci când ne împotrivim, atunci când trecem nepăsători pe lângă ele. Pentru că sufletul omului poate trăi pe pământ, precum Dreptul Simeon, înțelegând lucrarea lui Dumnezeu, îndulcindu‑se cu ea”.

„Atunci când omul nu ia aminte la semnul lui Dumnezeu, trăiește cunoscând doar foamea, pofta și dulceața care vine din aceasta sau cinstea trecătoare a oamenilor, și toate celelalte într‑o ciclicitate care obosește pe om și îl face atât de neputincios în fața crizelor adevărate, în fața bolii, în fața morții, neînțelegând nici de ce trăiește, nici rostul lui și nici lucrarea lui Dumnezeu în lume”, a explicat ierarhul.

”Acum slobozește pe robul tău, Stăpâne

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a explicat rugăciunea Sfântului Simeon, „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne”.

„Acest minunat text arată că omul, atunci când îl rostește, a atins un țel, și‑a împlinit o dorință, un gând binecuvântat a devenit concret. Și care este gândul pe care noi dorim să‑l împlinim rostind cuvintele: «Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne»?”

„În primul rând, atingem un țel: ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului Hristos. Același Dumnezeu adevărat și om adevărat care a șezut în brațele bătrânului Simeon acum se oferă nouă hrană binecuvântată și băutură sfântă spre mântuirea sufletelor noastre”.

„Pe de altă parte, dorința și dorul nostru se îndreaptă spre o altă sfântă împărtășire, cea care este rânduită a doua zi sau duminica viitoare”, a explicat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În timpul slujbei, teologul Gheorghe Sturzu a fost hirotonit diacon, iar ieromonahul Siluan Pralea de la Catedrala Mitropolitană din Iași a fost hirotesit protosinghel.

Sărbătoarea din 2 februarie este hramul istoric al Catedralei Mitropolitanei din Iaşi, deoarece pe locul acesteia a existat anterior un lăcaș de cult cu același hram.

Istoric

Capitala Moldovei s-a bucurat de prezența unei biserici cunoscută istoriei drept „Stratenia”, spațiu care, pentru o bună perioadă de timp, a fost Catedrală Mitropolitană.

Documentele veacului al 16-lea pomenesc despre o biserică în care slujeau mitropoliţii ţării, numită Biserica Albă, aşezată chiar pe locul în care se află astăzi Catedrală Mitropolitană. În timpul domniei lui Gheorghe Duca, Biserica Albă se afla în ruină și decădere. În acest context, Anastasia, soţia domnitorului, a rezidit-o şi a înfrumuseţat-o, dându-i hramul Întâmpinării Domnului sau Stratenia.

În vremea domniei lui Ioan Sandu Sturdza a avut loc un cutremur care a avariat biserica Stratenia. În următorul an, aceasta a trecut şi printr-un incendiu devastator. N-au lipsit nici prădările tătarilor sau ale cazacilor.

În 1803, Veniamin Costachi a găsit-o într-o stare jalnică. Mitropolitul nou întronizat gândea construirea unei catedrale demne pentru capitala unei ţări. În acest context, se propunea jertfirea bisericii Stratenia care, după îndelungi discuţii între domnitor, mitropolit şi boierii divanului, a fost dărâmată.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente