Catedrala Mitropolitană din Iași și-a sărbătorit hramul istoric

La Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, 02 februarie 2016, Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi-a prăznuit hramul istoric.Slujba Sfintei Liturghii dedicată marii sărbători a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi şi în prezenţa a sute de credincioşi veniţi din toată Moldova, dar şi din alte zone ale ţării, informează doxologia.ro

Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, au mai slujit următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, PreasfințitulPărinte Nicodim al Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Calinic, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Sanctus al Catedralei Mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita, precum și de psalții catedralei.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim care a subliniat legătura dintre Zaheu din Evanghelia de duminica trecută şi Dreptul Simeon din Evanghelia praznicului.

„Dacă viața noastră continuă să rămână în Hristos, hrănindu-ne permanent din El, atunci existența noastră are un sens. Ținta vieții noastre este aceea de a ne elibera de tot ce este pământesc, pentru a împărăți cu Hristos în Împărăția cea dumnezeiască din cer. Indiferent ce vârstă avem, fie că suntem tineri și infatuați ca Zaheu sau bătrâni și încărcați de virtuți ca Dreptul Simeon, atunci când Îl întâlnim pe Hristos trebuie să-L primim în casa inimilor noastre ca și cum ar fi pentru prima dată sau pentru ultima dată, simțindu-ne împliniți în El și eliberați de tot ceea ce este rău sau pământesc. Numai așa viața pe pământ va fi o așteptare a celei viitoare și un Paște, adică o trecere într-o altă etapă a vieții, pe care o putem numi devenirea întru ființă în Împărăția lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a mulţumit ierarhilor şi preoţilor care au slujit la hramul Catedralei mitropolitane, evidențiind totodată chemarea pe care Biserica o adresează credincioşilor de sărbătoarea Întâmpinării Domnului.

„Omul este chemat să-L aibă în interiorul său pe Dumnezeu, așa cum L-a purtat în brațe pe Pruncul Hristos bătrânul Simeon. Omul este ființa pe care Dumnezeu o iubește nespus și el, prin dedicarea sa către Creator, este chemat să răspundă la această iubire. (…) În această sărbătoare ne amintim și de ctitorii acestei catedrale – venerabilii mitropoliți Veniamin Costachi și Iosif Naniescu, cei care împreună cu ai lor colaboratori au decis ca hramul acestui locaș de cult să fie Întâmpinarea Domnului. În această zi este sărbătoarea întâmpinării lui Dumnezeu de către om, este sărbătoarea dedicării omului lui Dumnezeu. Este sărbătoarea îmbisericirii noastre continue, prin aducerea aminte în credință, faptă și făgăduință lui Dumnezeu, de botezul prin care am devenit creștini și de îmbisericirea noastră la 40 de zile de la naștere”.

Mulţumiri au fost aduse, de asemenea, şi celor câteva sute de credincioşi care, prin prezenţa lor, au înfrumuseţat sărbătoarea hramului. De asemenea, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a amintit că pe data de 02 februarie este și Ziua Mondială a Tineretului Creștin Ortodox.

Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, Catedrala mitropolitană din Iaşi mai are hramurile Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Hramul cel mai cunoscut al Catedralei este pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…