Catedrala mitropolitană din Craiova în haine de sărbătoare

Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, a fost cinstit astăzi în mod deosebit la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, aici unde se află o parte din sfintele sale moaște, respectiv capul și mâna dreaptă, după cum ne-a precizat Gheorghe Cioiu.

La ceas de aleasă sărbătoare, câteva sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane, condus de prof. Victor Șapcă.

La finalul slujbei religioase, IPS Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică a acestei duminici (Matei 9, 27-35), care relatează despre minunea vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte a vorbit credincioșilor despre viața și activitatea pastoral misionară a Sfântului Ierarh Nifon, subliniind modelul de credință și sfințenie pe care acesta ]l reprezintă pentru toți creștinii. „Sfântul Nifon a fost luminător al poporului nostru. A învățat poporul, ierarhii, preoții și călugării, a întemeiat două episcopii, la Râmnic și la Buzău, fiind cu adevărat sfânt ocrotitor al Bisericii noastre Ortodoxe Române. Ce bucurie avem noi aici la Craiova, să fim păstrători ai acestor relicve sfinte, a sfântului său cap și al mânii sale drepte! Astfel, noi vedem lucrarea lui Dumnezeu în om și lucrarea omului pentru Dumnezeu, în rândul poporului binecredincios” a spus IPS Irineu.

Momentele liturgice dedicat Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, au început la Craiova din seara zilei de sâmbătă, 10 august, prin săvârșirea Vecerniei cu Litie, urmată de o procesiune cu sfintele moaște în jurul Catedralei mitropolitane și de slujba Utreniei.

Apărător al credinței ortodoxe și organizator al vieții bisericești

Sfântul Nifon a fost un adevărat apărător al credinței creștin ortodoxe sub stăpânirea musulmană a acelor timpuri. A fost, de asemenea, un apărător al canoanelor și rânduielilor bisericești de la care nu a abdicat niciodată, fapt pentru care a și fost depus din scaunul de Patriarh al Constantinopolului de mai multe ori. A fost chemat în Țara Românească pentru organizarea Bisericii în timpul domniei lui Radu cel Mare(1496 – 1508). În anul 1503 a convocat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Țara Românească și a înființat episcopiile Râmnicului și Buzăului. După un conflict cu domnitorul român, se retrage la Sfântul Munte Athos de unde pleacă la Domnul, la 11 august 1508. În anul 1517, moaștele sale au fost aduse în Țara Românească de Sfântul Domnitor Neagoe Basarab, fost fiu duhovnicesc al acestuia, care a dorit în acest fel să se șteargă nedreptatea făcută de înaintașul său. După terminarea construirii Catedralei de la Curtea de Argeș, Neagoe a cerut ierarhilor țării ca Mitropolitul Nifon să fie trecut în rândul sfinților, pomenirea lui urmând a se face la 11 august a fiecărui an. Aceasta a fost în fapt prima canonizare a unui sfânt săvârșită pe teritoriul țării noastre. Drept mulțumire, călugării din Sfântul Munte Athos au dăruit lui Neagoe Basarab capul și o mână a Sfântului Nifon, moaște care au fost aduse de acesta la Curtea de Argeș. După ridicarea Craiovei la rang de Arhiepiscopie și Mitropolie, în anul 1949, în vremea vrednicului de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei, sfintele moaște au fost aduse la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, acolo unde se găsesc și astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente