Catedrala mitropolitană a românilor ortodocși din Europa Occidentală și Meridională își sărbătorește duminică hramul

Catedrala Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale din Paris își serbează hramul, duminică, 8 noiembrie. Alături de Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail, locașul de cult îl are ca ocrotitor și pe Sfântul Ioan Evanghelistul.

În Duminica a V-a după Rusalii, 12 iulie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, înconjurat de un sobor de ierarhi din țară și străinătate, a săvârșit slujba de resfințire a altarului Catedralei mitropolitane din Paris. Duminică, 10 mai 2009, Adunarea generală extraordinară a Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris („Biserica Română din Paris”) a aprobat în unanimitate trecerea parohiei sub omoforul Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, în sânul Bisericii-mame.

Biserica ortodoxă română de pe str. Jean de Beauvais este una dintre cele trei catedrale ortodoxe din orașul luminilor. Lăcașul are o istorie din secolul al XIV-lea, de când temelia i-a fost pusă de regele Carol al V-lea în memoria cancelarului său, episcopul Jean de Beauvais. În 1882, aflat în paragină, lăcașul este cumpărat de statul român pentru nevoile comunității românești rămasă fără altar. Lăcașul a avut o pleiadă de slujitori: de la arhimandritul Isaia de la lavra Neamțului, la Chesarie Ștefan, fost director al Seminarului Teologic din Roman, Vasile Pocitan, viitor episcop vicar, profesorii Cicerone Iordăchescu, Valeriu Iordăchescu, Vasile Radu, Ioan D. Petrescu, Petre Vintilescu sau Evghenie Laiu, viitor episcop-vicar. După instalarea regimului comunist la București, biserica din capitala franceză a făcut obiectul litigiului dintre comunitatea română aflată în exil și Guvernul român care își revendica dreptul de proprietate. În acest joc politic, Biserica, maica spirituală și păstrătoarea tradiției poporului român, a fost nevoită să pretindă jurisdicția canonică, așa cum o avusese până la 1948.

Comentarii Facebook


Știri recente