Catedrala Mântuirii Neamului

Credincioșii de pretutindeni sunt așteptați să așeze cărămida lor la edificarea celui mai important lăcaș de cult al românilor ridicat de la Revoluție încoace: Catedrala Mântuirii Neamului. Edificiul acesta are, pe lângă funcția sacră, liturgică, și valoare de simbol: al credinței românilor și al identității lor. Viitoarea Catedrală patriarhală reprezintă materializarea aspirațiilor și viselor a zeci de generații. Este suficient să-i amintim pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, pe voievodul Mihai Viteazul, pe luminații domnitori Matei Basarab și Vasile Lupu, pe Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, dar și pe Regele Carol I și pe primul Patriarh al României, Miron Cristea. Cei care s-au identificat cu dorințele înaintașilor lor au sprijinit acest deziderat încă de la început.

„Este impresionant faptul că sunt donatori de toate vârstele. Avem un părinte din zona Turnu Severin care are 94 ani și care donează cu regularitate niște sume importante de bani considerând că acesta este modul în care Îi mulțumește lui Dumnezeu pentru faptul că își vede visul cu ochii, deoarece de când era tânăr dorea să se construiască o Catedrală a Mântuirii Neamului. Avem totodată și tineri care cred cu putere și li se pare că sunt reprezentați de această ctitorie și o susțin în măsura în care pot să facă aceste donații așa încât deși ele ca pondere nu sunt foarte mari pentru noi sunt importante pentru că donațiile credincioșilor, persoane fizice sunt cele mai constante surse ale șantierului”, a precizat Pr. Cons. Nicolae Crângașu de la Sectorul Monumente și Construcții Bisericești al Patriarhiei Române.

Așa cum se întâmplă întotdeauna, speranțele vin de unde nu te aștepți. Oameni cu venituri modeste donează constant o sumă de bani, conștienți fiind de faptul că puținul lor de acum se va materializa, mai târziu, într-un simbol al tuturor românilor.

„Avem o mare mulțime de modele de donatori pentru Catedrala Mântuirii Neamului atât din punct de vedere al domiciliului pe raza României sau în afara României cât și al vârstelor, al modului cum sunt oamenii angajați în această ctitorie de cea mai mare importanță a zilelor noastre. Avem însă oameni care deși au posibilități financiare foarte reduse ei reprezintă cei mai statornici donatori pentru catedrală chiar dacă dintr-o pensie foarte mică sau dintr-un salariu foarte mic donează sume mici, de 10 lei sau de 15 lei, pentru un asemenea șantier, dar donează lunar și având în vedere că donează în lipsa unor rezerve suplimentare pentru bugetul familiei lor ele devin de foarte mare prețiozitate pentru noi”, a mai spus Pr. Cons. Nicolae Crângașu.

Și-au exprimat dorința de a sprijini edificarea lăcașului de cult și firme și instituții de stat sau private.

„Pe lângă cei amintiți mai sunt și donatori persoane juridice care tot la fel se regăsesc în semnificația sfântă a acestui ideal și ajută construcția așa cum pot să o facă, fie cu bani, fie cu obiecte de cult. Astfel, tipul de donator preponderent pentru Catedrala Mântuirii Neamului este foarte felurit, dar nu vreau să se înțeleagă că avem așa mare mulțime de donatori și o mare mulțime de resurse, deoarece, încă o dată spun, criza financiară care afectează pe toți donatorii se reflectă și în donațiile mici pe care le fac, dar le fac în mod constant în primul rând din dragoste pentru acest ideal al bisericii noastre de 100 de ani, Catedrala Mântuirii Neamului”, a mai subliniat Pr. Cons. Nicolae Crângașu.

Aflați care sunt modalitățile prin care puteți contribui la ridicarea viitoarei catedrale patriarhale accesând site-ul catedralaneamului.ro. De asemenea, un afiș informativ există în toate bisericile ortodoxe românești, atât la parohii, cât și la mănăstiri. Fiecare donator va primi pentru contribuția sa un certificat cu însemnele Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente