Catedrala Episcopală din Giula – Ungaria a fost resfințită

Duminica a IV-a din Postul Mare, a Sfântului Ioan Scărarul, 30 martie 2014, a fost zi de mare bucurie, cu semnificații istorice, pentru Catedrala Episcopală din Giula, aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost săvârșită slujba de resfințire a acestei Catedrale, de către un numeros sobor de Ierarhi, din România (de la Eparhiile din vestul Țării: Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și cel Dintâi Chiriarh al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei) și din Ungaria (Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Chiriarhul locului și Preasfințitul Părinte Lukijan Pantelic, Conducătorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria și Administratorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara). Din soborul slujitor au mai făcut parte Părintele Ion Armași, Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Protopop al Protoieriei Sector 4, din București, Părintele Nikolaj Kim, japonez la origine și Delegat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mark Golovkov, Arhiepiscop de Iegorevsk și Întâistătătorul Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria, Preoții și Diaconii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, precum și alți Preoți și Diaconi din România, din Eparhiile menționate anterior.

Evenimentul a fost onorat de prezența foarte multor oficialități și credincioși, dintre care menționăm: Domnul Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte de la București, Domnul Fedor Tibor, Delegatul Domnului Hölvényi György, Secretarul de Stat pentru Culte de la Budapesta, Domnul Alexandru Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Domnul Consul General Ioan Fodoreanu și Doamna Consul Andreea Monica Radu, de la Consulatul General al României la Seghedin, Doamna Gabriela Matei, Directorul Institutului Cultural Român din Budapesta, Domnul Gheorghe Șimonca, Deputat în Parlamentul de la Budapesta și Primarul localității Otlaca Pustă, Domnul Kovács József, Deputat de Giula în Parlamentul de la Budapesta, Domnul Dr. Görgényi ErnÅ‘, Primarul orașului Giula, Domnul Mucsi András, Vicepreședintele Consiliului Județean Bichiș, Doamna Kalapáti Magdolna, Directorul STC (Secretariatului Tehnic Comun) al VÁTI Nonprofit KFT, din Budapesta, Domnul Tiberiu Iuhas, Directorul Oficiului Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Părintele Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta și Președintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, Doamna Maria Gurzău Czeglédi, Directoarea Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Doamna Ana Sárközy, Directoarea Școlii Generale Românești din Micherechi, Doamna Sofia Șimonca (Tóth Pálné), Președintele Fundației Publice pentru dezvoltarea localității Otlaca Pustă, Doamnele Muzeografe Emilia Martin și Elena Ciobai Munteanu, Doamna Eva Iova Șimon, Directoarea Săptămânalului „Foaia Românească”, Doamna Delia Covaci, Directoarea Executivă a Săptămânalului „Cronica”, Domnul Tiberiu Boca, Redactor al emisiunii în limba română „Ecranul nostru”, a Postului Teritorial de Televiziune M1, din Seghedin, o echipă de filmare aparținând Televiziunii Trinitas TV, a Patriarhiei Române, venită de la Timișoara, membrii Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și ai Consiliului și Comitetului Parohial de la Parohia Giula Mare, precum și câteva sute de credincioși, din Giula, alte Parohii Românești din Ungaria (Budapesta, Micherechi, Chitighaz, Apateu, Otlaca Pustă, etc) și din România (Arad, Oradea, Beiuș, Lipova, Chelmac, ș.a.).

Resfințirea Catedralei Episcopale și sfințirea altarului de vară din lemn, din parcul de lângă Catedrală, au constituit manifestarea de încheiere pentru partenerul din Giula a Proiectului European Transfrontalier cu nr. HURO/1101/090/2.1.3, având ca scop crearea condițiilor pentru dezvoltarea turismului religios în zona județelor Bichiș (Békés), din Ungaria și Arad, din România și care a fost înaintat în comun de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, Arhiepiscopia Aradului și Fundația Publică pentru dezvoltarea localității Otlaca Pustă (Pusztaottlaka).

Proiectul menționat a fost realizat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalier Ungaria-România 2007-2013 (www.huro-cbc.eu, www.hungary-romania-cbc.eu), cu sprijinul Uniunii Europene și cu co-finanțarea Fondului de Dezvoltare Regională din Europa, respectiv a Republicii Ungare și României.

Manifestarea a început cu o precesiune a Ierarhilor și clerului slujitor, de la Reședință până la Catedrala Episcopală, unde au fost inaugurate lucrările efectuate la Giula, în cadrul Proiectului European, prin tăierea unor panglici tricolore, în culorile Ungariei și României, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, Domnul Görgényi ErnÅ‘, Primarul orașului Giula și Doamna Sofia Șimonca (Tóth Pálné), Președintele Fundației Publice pentru dezvoltarea localității Otlaca Pustă.

Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Paisie Lugojanul a dat citire hrisovului de resfințire a Catedralei și de sfințire a altarului de vară de lemn, în stil maramureșean, cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Cuvios Siluan Athonitul”, după care a avut loc înconjurarea Catedralei și altarului de vară și sfințirea lor, potrivit rânduielii bisericești, prin stropire cu Agheasmă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir.

Sfințirea în exteriorul și interiorul Catedralei a fost urmată de îndată de săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești, de către soborul slujitor, având în frunte pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, care a rostit și cuvântul de învățătură la Duminica a IV-a din Postul Mare. Răspunsurile liturgice au fost date cu competență și profesionalism de către Corul Parohiei Micălaca Veche II, din Arad.

La finalul Sfintei Liturghii au fost împărțite mai multe diplome și distincții, în semn de binecuvântare și apreciere pentru eforturile depuse în cadrul Proiectului.

Din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au fost oferite următoarele distincții:

Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, Părintelui Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, iar pentru laici, Domnului Gheorghe Șimonca, Deputat în Parlamentul de la Budapesta și Primarul localității Otlaca Pustă;

Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei”, Ocrotitorul României”, următoarelor persoane: Părintelui Ic. Stavr. Teodor Marc, Consilierul Cultural al Episcopiei; Doamnei Maria Bordaș Hegedusné, Contabilul Episcopiei; Domnului Zombori Antal, Directorul firmei „Unix”, din Budapesta; Domnului Horváth Krisztián, Proiect Manager și Doamnei Péntek Katalin, Asistent Proiect Manager, din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria; Domnului Dr. SzÅ‘llÅ‘si Béla, controlor tehnic și de calitate; Domnului Kerényi István și Domnului Kovács Zoltán, consultanți în probleme financiare; Domnului Szépe Róbert, reprezentantul Firmei Metropolisz Atlasz KFT, din Seghedin și conducătorul echipei de restaurări exterioare; Domnului Seres András, reprezentantul firmei Ment Artis KFT, din Budapesta și conducătorul echipei de restaurări interioare și Domnului Fehérvári Rudolf, arhitectul-șef în cadrul Proiectului.

În semn de aleasă prețuire, recunoștință și mulțumire, pentru dragostea și părinteasca purtare de grijă arătate neîncetat Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și tuturor fiilor și fiicelor duhovnicești ai Sfintei Biserici Ortodoxe Române, din țară, din jurul granițelor și din diaspora, precum și pentru sprijinul oferit în cadrul acestui Proiect, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a acordat o plachetă Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Plachete din partea Episcopiei, au fost oferite, apoi, Ierarhilor împreună-slujitori: Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; Preasfințitului Părinte Lukijan Pantelic, Conducătorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria și Administratorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara; Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului; Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și cel Dintâi Chiriarh al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria; Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, dar și Înaltpreasfințitului Părinte Marc Golovcov, Arhiepiscop de Iegorevsk și Întâistătătorul Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria, prin intermediul Delegatului Înaltpreasfinției Sale.

Diplome de excelență și plachete au primit Excelența Sa, Domnul Ambasador Alexandru Victor Micula; Părintele Protopop Ic. Stavr. Dr. Ion Armași, Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel; Părintele Ic. Stavr. Iacob Bupte, Preot Paroh la Parohia Micălaca Veche II și Manager Extern, din partea Arhiepiscopiei Aradului, în cadrul Proiectului European Transfrontalier menționat și Doamna Sofia Șimonca (Tóth Pálné), Președintele Fundației Publice pentru dezvoltarea localității Otlaca Pustă. Iar plachete au mai fost acordate Domnului Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte de la București; Domnului Hölvényi György, Secretarul de Stat pentru Culte de la Budapesta, prin intermediul Domnului Fedor Tibor; Domnului Deputat Parlamentar Gheorghe Șimonca, Primarul localității Otlaca Pustă; Domnului Dr. Görgényi ErnÅ‘, Primarul orașului Giula; Domnului Farkas Zoltán, Președintele Consiliului Județean Bichiș (Békés); Domnului ErdÅ‘s Norbert, Prefectul județului Bichiș; Doamnei Kalapáti Magdolna, Directorul STC (Secretariatului Tehnic Comun) al VÁTI Nonprofit KFT, din Budapesta; Doamnei Pribojskiné Kása Anikó, Conducătorul împuternicit al Biroului Regional VÁTI Nonprofit KFT Békéscsaba; Domnului Simó Balázs, Conducătorul Autorității Directoare a Programelor de Cooperare Internațională; Domnului Doru Vlaș, Directorul Firmei de mobilier SC VLAȘ SRL din Arad și Domnului Zombori Antal, Directorul firmei „Unix”, din Budapesta.

Manifestarea resfințirii Catedralei Episcopale de la Giula s-a încheiat cu o agapă comună, un workshop și o conferință de presă destinate finalizării Proiectului European Transfrontalier pentru aplicantul principal, care a fost Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria.

În cadrul acestui worhshop, desfășurat la Centrul Cultural Român din incinta Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, au luat cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, Domnul Ambasador Alexandru Victor Micula, Doamna Kalapáti Magdolna, Directorul Secretariatului Tehnic Comun și Domnul Horváth Krisztián, Proiect Manager din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Cu acest prilej, au fost evocate din nou, lucrările și programele importante realizate prin intermediul acestui Proiect European, dar și faptul că el și-a atins scopul, fiind un model în ansamblul celor 13 proiecte transfrontaliere destinate dezvoltării turismului, implementate în multe localități din Ungaria și România și care au fost cuprinse în Programul de cooperare transfrontalieră Ungaria-România, pentru perioada 2007-2013. Cuvinte de apreciere și de felicitare au fost adresate, în mod special, de Domnul Ambasador Alexandru Victor Micula și de Doamna Director Kalapáti Magdolna.

Resfințirea Catedralei Episcopale din Giula constituie o mare sărbătoare și chiar un moment istoric în viața acestui locaș de cult reprezentativ al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, atât prin amploarea evenimentului, care vine ca o pecete a unor ample lucrări de restaurare exterioară și interioară a Catedralei și de amenajare a parcului de lângă Catedrală, printr-un altar de vară și două porți masive din lemn, în stil maramureșean, lucrări efectuate prin Proiectul European Transfrontalier menționat, cât și prin faptul că, deși ea a fost construită între anii 1802-1824, pe locul unei biserici mai vechi, de dimensiuni mai mici, prima târnosire a Catedralei a fost făcută de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, la aproape 200 de ani după acest moment, în anul 1994.

Astfel, prin sărbătoarea de la Giula, acest locaș de cult poate deveni de acum înainte și un simbol al întăririi legăturilor între credincioșii ortodocși români care trăiesc de cele două părți ale graniței, în Ungaria și România, prin pelerinaje sau evenimente bisericești comune, la care vor participa aceștia în viitor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…