Catedrala episcopală din Caransebeș și-a sărbătorit hramul

În a doua Duminică după Sfintele Paști, Duminica Tomii, Catedrala episcopală din Caransebeș și-a prăznuit hramul. Sărbătoarea a început la orele dimineții printr-o procesiune la care au participat ierarhi, preoți și diaconi, alături de numeroși credincioși. Procesiunea s-a desfășurat de la reședința episcopală la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului” „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea, Darius Herea.

Sfânta Liturghie solemnă a fost oficiată de către ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un impresionant sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej au fost aduse moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina de la Mănăstirea Radu Vodă din București. Din soborul de ierarhi au făcut parte ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Visarion, Episcop al Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, PS Varsanufie Prahoveanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Gazda acestor manifestări liturgice și duhovnicești, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a exprimat în mod frumos bucuria acestei zile: „Astăzi, la hramul Catedralei noastre episcopale „Învierea Domnului”, am avut oaspeți de seamă. Le mulțumim tuturor pentru împreuna slujire și, în mod special, mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care ne-a transmis un mesaj de binecuvântare și un odor prețios, parte din moaștele Sf. Nectarie. Mulțumim Preafericirii Sale că ne poartă în rugăciuni înaintea Tronului Preasfintei Treimi și îl asigurăm că vom continua misiunea pastorală, culturală și social-filantropică în această istorică și de Dumnezeu păzită Episcopie a Caransebeșului”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat cu prilejul organizării în Episcopia Caransebeșului a „Zilelor credinței și culturii”, ediția a VIII-a: „Desfășurate în lumina duhovnicească plină de pace și bucurie, a marelui Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, manifestările organizate anul acesta de Episcopia Caransebeșului, evocă momente istorice sau personalități ale acestui străvechi centru bisericesc al Banatului, care a cunoscut atât durerea răstignirii, prin abuziva desființare a acestei eparhii în data de 14 februarie 1949, de către regimul comunist instalat la putere în România după cel de al Doilea Război Mondial, cât și bucuria învierii, odată cu reînființarea episcopiei în anul 1994. Astfel, prin voia și lucrarea lui Dumnezeu Cel în Treime lăudat, aniversăm anul acesta 20 de ani de înnoită lucrare pastorală, culturală și educațională, social-filantropică și patriotică. Îndeosebi, o mare realizare este noua catedrală episcopală din Caransebeș.

Adresăm cuvânt de felicitare și apreciere Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, tuturor organizatorilor și participanților la aceste manifestări spirituale și misionare, dorind ca lumina sfântă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos să aducă tuturor pace și bucurie, sănătate și fericire întru mulți ani!”

La slujbă au participat autorități centrale, județene și locale, civile și militare, slujitorii altarelor din Caransebeș, însoțiți de credincioși, tineri și copii, precum și sute de credincioși din localitate și împrejurimi, înveșmântați în costume populare, foarte mulți împărtășindu-se cu Sfintele Taine”.

„Este o fericită aniversare, astăzi la douăzeci de ani de la reînființarea acestei Eparhii, o celulă vie și nobilă în corpul eclesial al Bisericii Ortodoxe Romăne. Aici a păstorit și vrednicul de pomenire episcop Emilian Birdaș, care a fost primul ierarh al reînființatei Episcopi a Caransebeșului, dar el a păstorit, timp de cincisprezece ani și în Cetatea Marii Uniri, Alba Iulia. Acolo a vestit cu putere multă și a apărat adevărul de credință ortodoxă, a întărit disciplina canonică, a construit multe biserici și s-a distins prin multitudinea talanților săi, pe care i-a valorificat la maximum”, a subliniat ÎPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

La final, în piața din fața catedralei, a fost prezentat un scurt moment folcloric, iar apoi, potrivit tradiției locale, domnul Marcel Vela, primarul Municipiului Caransebeș, a deschis „Ruga de la Oraș”. În continuare, la biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș a fost oficiată Slujba Trisaghionului, pentru vrednicul de pomenire episcop Emilian Birdaș, rânduială oficiată de către ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. În cursul serii, ierarhii prezenți, alături de autoritățile locale, au participat la un concert al Filarmonicii de stat din Arad, în piața Miron Cristea din fața Catedralei episcopale.

Comentarii Facebook


Știri recente