Catedrala Episcopală din Caransebeș a aniversat un deceniu de la târnosire

Episcopia Caransebeșului a aniversat un deceniu de la sfințirea Catedralei Episcopale printr-o serie de evenimente religioase și culturale desfășurate pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică. Au participat Mitropolitul Banatului, Episcopul Caransebeșului și Ministrul de Interne, care este născut în județul Caraș-Severin.

Evenimentele aniversare au început sâmbătă, cu aducerea a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Măru, icoană care anul acesta împlinește cinci secole de existență. Părintele Episcop Lucian a întâmpinat icoana la catedrală, unde a fost depusă spre închinare.

Duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a oficiat Sfânta Liturghie în catedrala episcopală. „Toți cei care au pășit pragul acestei catedrale în decursul celor 10 ani s-au întâlnit cu Hristos. Să rânduiască Dumnezeu să se întâlnească cu El aici încă mulți și binecuvântați ani!”, a spus părintele mitropolit.

În cadrul ceremoniei a fost citit mesajul de felicitare și binecuvântare adresat de Patriarhul Daniel Părintelui Episcop Lucian.

„Le mulțumim tuturor celor care au fost aproape de noi la bine, dar și în momentele dificile și le suntem recunoscători celor care au rămas fideli ca această catedrală să se înfrumusețeze și să se împodobească mereu ca o mireasă a lui Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian.

Slujba s-a încheiat cu o rugăciune de binecuvântare pentru începerea noului an școlar, urmată de distribuirea de daruri copiilor prezenți la eveniment.

În seara de duminică, la Centrul Eparhial din Caransebeș a avut loc un eveniment cultural. Filarmonica Banatul din Timișoara a concertat alături de Corul Catedralei Episcopale, urmați de un program de pricesne prezentat de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Seara a continuat cu filmul aniversar „Catedrala episcopală din Caransebeș. Mărturia unui vis împlinit – un deceniu de la sfințire (2010-2020)” și un scurt film-surpriză dedicat Părintelui Episcop Lucian, care a aniversat zilele trecute cinci decenii de viață și două decenii de slujire arhierească.

Ministrul de Interne Marcel Vela i-a acordat Episcopului Caransebeșului Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne, în semn de apreciere pentru sprijinul acordat structurilor din subordinea ministerului în îndeplinirea misiunilor lor.

Evenimentul a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a catedralei episcopale.

Prima dorință de a ridica la Caransebeș o catedrală episcopală a aparținut Patriarhului Miron Cristea, pe vremea când era Episcop de Caransebeș. Restauratorul Episcopiei Caransebeșului, Episcopul Emilian Birdaș, a întocmit planul, iar piatra de temelie a fost pusă în 27 octombrie 1996 de Părintele Episcop Laurențiu Streza, astăzi Mitropolitul Ardealului.

Locașul de închinare a fost construit între 2007 și 2010 și sfințit de Părintele Patriarh Daniel în 12 septembrie 2010, anul în care se împlinea un secol de la instalarea Episcopului Miron Cristea în scaunul de la Caransebeș.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente