Catedrala Episcopală din Alexandria își sărbătorește ocrotitorul

Biserica Ortodoxă cinstește la 30 august pe Sfântul Ierarh Alexandru, Arhiepiscopul Constantinopolului, zi în care Catedrala Episcopală din Alexandria își cinstește ocrotitorul. Sărbătoarea a început încă din seara zilei de 29 august când a avut loc o procesiune pe străzile orașului Alexandria. La procesiune a participat și Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. Procesiunea a fost precedata de slujba Vecerniei unita cu Litia savarsita de catre Preasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Catedrala Sfântul Alexandru

Catedrala Sfântul Alexandru este situată în centrul municipiului Alexandria. Prima biserică a orașului, tot închinată Sfântului Alexandru, a fost construită, din lemn, în anul 1836, la doi ani după întemeierea orașului, după cum ne-a transmsi pr. Păunescu Eugen-Cătălin, consilier cultural. Datorită dezvoltării rapide a orașului această biserică a devenit neîncăpătoare și necorespunzătoare gustului și pretențiilor orășenilor și în anul 1855, obștea orașului Alexandria hotărăște reconstrucția ei din cărămidă. Planul de reconstrucție al bisericii Sfântul Alexandru a fost întocmit de arhitectul C. Aninoșanu, ajutat de inginerul orașului Alexandria, Maxențian. La 8 noiembrie 1869 zidurile bisericii erau acoperite provizoriu. Lucrările sunt continuate în 1871 de aceiași antreprenori, până la acoperiș. În noiembrie 1871 biserica este acoperită cu scânduri (nu are turla) și neterminată fiind începe a se sluji în ea. După îndelungi tergiversări ale lucrărilor, cauzate fie din lipsa fondurilor, fie din lipsa antreprenorilor interesați de construcție, în anul 1897 lucrarea de reconstrucție a bisericii Sfântul Alexandru este terminată. Lucrarea interioară va fi gata la 1 octombrie 1898, urmând ca exteriorul bisericii să se completeze cât mai urgent de la această dată.

Catapeteasma este lucrată în stil gotic din lemn de tei aurit.

Biserica Catedrală Sfântul Alexandru s-a sfințit în ziua de 6 decembrie 1898. Catedrala Episcopală a fost resfințită apoi la 30 august 2012

Comentarii Facebook


Știri recente