Catedrala din Timișoara a fost sfințită în urmă cu 75 de ani (FOTO)

Catedrală din Timișoara, simbol al ortodoxiei românești bănățene, monument istoric, de artă și de arhitectură bisericească, a fost târnosită de Patriarhul Nicodim Munteanu în data de 6 octombrie 1946.

Au slujit la sfințire, alături de Patriarh, mitropolitul Nicolae Bălan de la Sibiu, mitropolitul ctitor Vasile Lăzărescu de la Timișoara, episcopii Andrei Magieru al Aradului, Nicolae Popovici al Oradiei, Nicolae Colan al Clujului și Veniamin Nistor al Caransebeșului.

©Mitropolia Banatului

La impresionanta slujbă de târnosire a participat și regele Mihai I al României, în calitate de ctitor al acestei emblematice catedrale, precizează Mitropolia Banatului care pune la dispoziție o serie de imagini vechi atât din timpul construcției, cât și de la târnosire.

©Mitropolia Banatului

Lucrările de construire a catedralei timișorene au început în anul 1936, sub purtarea de grijă a protopopului dr. Patrichie Țiucra și au fost continuate sub păstorirea  episcopului/mitropolitului Vasile Lazarescu.

Fondurile necesare construcției au provenit din colecte, la care au contribuit credincioșii, preoții, mitropolitul Vasile, toate autoritățile locale, personalitățile de seamă ale orașului, profesorii și elevii școlilor bănățene.

„Aniversând acum 75 de ani de la acest moment istoric al ortodoxiei bănățene, aducem prinosul nostru de recunoștință ctitorilor, ostenitorilor și binefăcătorilor acestui lăcaș de închinare: mitropolitul Vasile Lazarescu, protopopul Patrichie Țiucra și av. Emanuil Ungureanu”, transmite Biroul de Presă al Mitropoliei Banatului.

„Rememorând aceste momente binecuvântate din viața Bisericii bănățene, rugăm pe Părintele ceresc, de la care vine toată „darea cea bună și tot darul desăvârșit”, să așeze sufletul lor în lumina cea neînserată a Împărăției Sale!”.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente