Catedrala din Giurgiu şi-a sărbătorit hramul istoric

La 15 august 2015, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, Catedrala Episcopală din Giurgiu și-a sărbătorit hramul istoric. Anul acesta, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie a fost săvărşită de părintele Sabin Mâţ, Consilier administrativ, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, potrivit episcopiagiurgiului.ro.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenți, Preacucernicia Sa a vorbit despre importanţa deosebită pe care o are Maica Domnului în iconomia mântuirii şi despre frumuseţea duhovnicească a acestui mare praznic al creştinătăţii: Adormirea Maicii Domnului. Acest slăvit praznic comemorează slăvirea Maicii Mântuitorului, care „a fost luată” de Dumnezeu în împărăţia cerească în deplinătatea vieţii ei sufleteşti şi trupeşti, prin aceasta fiind noi încredinţaţi că ridicarea trupului Sfintei Fecioare în slava cerească adevereşte faptul că omul poate fi transfigurat şi mântuit, că se poate împărtăşi de slava cerească.

La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru preoţii care au slujit în acest sfânt locaş şi pentru ctitorii trecuţi la cele veşnice.

În continuare, a fost săvârşită o slujbă de sfinţire a noului lumânărar al Catedralei Episcopale. Construit în proximitatea sfântului locaş, lumânărarul a fost ridicat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părine Ambrozie, Episcopul Giurgiului, cu ajutorul autoritaţilor, dar mai ales prin contribuţia enoriaşilor din mun. Giurgiu.

Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită între anii 1847 – 1851, pe locul unei foste biserici semiîngropate care a existat în timpul stăpânirii otomane. În prezent aceasta reprezintă un important reper duhovnicesc pentru toţi credincioşii din Episcopia Giurgiului.

Comentarii Facebook


Știri recente