Catedrala din Câmpulung Moldovenesc la ceas aniversar

La 1 septembrie 2013, locuitorii orașului Câmpulung Moldovenesc din jud. Suceava, au sărbătorit 100 de ani de la târnosirea Catedralei ortodoxe Adormirea Maicii Domnului. Cu această ocazie, ei i-au avut ca oaspeți dragi pe IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Radautilor și pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Ziua liturgică a debutat cu slujba pentru Aghiazma Mică, Utrenie, Proscomidie și resfintirea bisericii. Îmbrăcarea Sfintei Mese a fost urmată de Sfânta Liturghie care a fost oficiată de soborul arhieresc cu preoți și diaconi, pe un podium amenajat în apropierea bisericii, după cum ne-a transmis Doina Ciobanu.

Răspunsurile la strana au fost date de Corul Catedralei și Corul Academică al orașului Câmpulung. La sfârșitul Sf Liturghii s-a făcut parastas pentru toți preoții slujitori trecuți la Domnul.

Sărbătoarea a fost încununată și de acordare unor distincții de vrednicie. Alături de consilierii premiați se numără și doi pastori protestanți Klaus Wagner – Zurich și Franck Jordan- Berlin deoarece au ajutat consistent biserica prin numeroase acțiuni filantropice.

Biserica Adormirea Maicii Domnului este o biserică de cărămidă, construită de meșteri veniți din Cernăuți după planurile arhitectului Karol Romstorfer; piatra de temelie a fost pusă la 20 iulie 1908, iar la 1 septembrie 1913, lăcașul a fost sfințit de mitropolitul Vladimir de Repta. Este o construcție impresionantă, acoperită cu țiglă smăltuita, comandata la Viena. Sfânta Cruce se ridică pe turla la înălțimea de 38 de metri. Pentru că Franz Iosif a contribuit alături de Fondul Bisericesc la ridicarea bisericii, împăratul și-a dorit ca noul locaș de cult să fie închinat Maicii Domnului. Amplasată în centrul orașului, pe axa drumului ce leagă Moldova de Transilvania, Catedrala face parte din patrimoniul cultural și istoric al Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente