Catedrala Arhiepiscopală din Galați | IPS Casian a prezidat conferința semestrială preoțească

IPS Casian a prezidat luni conferința semestrială a slujitorilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos. În debutul lucrărilor Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Conferința, pusă sub genericul 2017 – Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, s-a desfăşurat tot în sfântul locaş.

După cuvântul de deschidere al chiriarhului a urmat prelegerea Prof. Univ. Dr. George Enache, de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, intitulată Situaţia Bisericii Ortodoxe Române în timpul regimului comunist. Rolul istoric al Patriarhului Justinian Marina.

Conferinţa a continuat cu vizionarea filmului documentar: Patriarhul Justinian Marina. Biserica sub comunism, realizat de Trinitas TV, în care au fost prezentate detalii despre perioada dificilă în care a păstorit cel de-al treilea Patriarh al României.

În cea de a doua parte, preoții prezenți au audiat prelegerea Comunismul în memoria Bisericii a Prof. Univ. Dr. Radu Preda, directorul executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Pr. Eugen Drăgoi, directorul Editurii Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a prezentat aspecte din viaţa unor creştini, clerici şi mireni din zona Dunării de Jos, persecutaţi de regimul comunist, care au mărturisit cu demnitate credinţa şi valorile nepieritoare ale istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti, prin curaj şi fermitate uneori până la jertfa supremă.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru adormitul întru fericire Patriarhul Justinian și mărturisitorii credinței din timpul comunismului.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente