„Cât se poate de firesc”: Donare de sânge în Arhiepiscopia Sucevei

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a dat startul primei campanii de donare de sânge din acest an, intitulată „Sânge pentru viață”.

Preasfințitul Părinte Damaschin a numit gestul unul „cât se poate de firesc” și a spus că rostul oficializării și mediatizării lui este doar pentru a oferi exemplu.

„Deși oareșicum oficial și, iată, mult mediatizat, momentul acesta este unul cât se poate de firesc. Nu-i nimic neobișnuit”.

Campania se derulează în parteneriat cu Fundația Umanitară Nord 2001 și cu Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”. Noua acțiune a debutat joi, 28 ianuarie, cu slujba de sfințire a Centrului de Transfuzie Sanguină Suceava, oficiată de PS Damaschin Dorneanul.

După slujbă, reprezentanți ai sectoarelor și departamentelor Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, clerici și mireni, precum și părinți de  la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” au donat sânge și plasmă convalescentă Covid-19.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Despre actul în sine de donare de sânge, ierarhul a spus că „e semn văzut, palpabil al grijii și atenției pe care trebuie să o avem față de cel de lângă noi”.

„Nu dai o bucată de pâine unui om, o casă, nu dai o sumă de bani, îi dai viață. Și viața vine de la Dumnezeu. Când tu dai din ceea ce ai înlăuntrul tău, în venele tale atunci tu devii colaborator cu Dumnezeu”.

El a subliniat că nici nu e nevoie ca cel ce donează să primească o recompensă. „Dumnezeu va fi cel care va răsplăti, va binecuvânta și va aduce ceea ce nu poate aduce nimeni în lumea aceasta celui care face acest gest, și anume: o mulțumire lăuntrică, o împlinire, lucruri de care oamenii au cel mai mult nevoie”.

„Să binecuvinteze Dumnezeu pe toți aceia care, mai ales acum, în vremuri grele, de pandemie, când suntem cuprinși de frică, îndrăznesc totuși să calce aici gândindu-se la faptul că și acum nevoia de sânge este una cât se poate de acută”.

„Poate acest gest, așa, mai oficializat, va determina și pe alții să ne urmeze exemplul”, și-a exprimat speranța PS Damaschin Dorneanul.

Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al Eparhiei.

Peste 18.000 litri de sânge au fost colectaţi din 2013 până în prezent prin implicarea a peste 35.000 de donatori voluntari în cadrul campaniei de donare de sânge a Patriarhiei Române.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente