Castelul Corvinilor concurează pentru titlul de Marcă a patrimoniului european

Muzeul „Castelul Corvinilor” și Primăria Hunedoara au transmis documentația necesară pentru a înscrie monumentul în preselecția națională pentru titlul de „Marcă a patrimoniului european”, acordat o dată la doi ani unui singur sit dintr-o țară membră a Uniunii Europene.

La începutul lunii martie, Institutului Național al Patrimoniului va desemna cel mult două obiective care vor reprezenta România la selecția finală pentru titlu, realizată de un juriu de specialiști ai Comisiei Europene.

„Castelul Corvinilor este unul dintre elementele identitare ale Hunedoarei și chiar și ale Transilvaniei. A fost și rămâne în zona centrală a preocupărilor Primăriei Hunedoara deoarece, pe lângă valoarea sa istorică, simbolică și culturală, Castelul a devenit și un motor de dezvoltare economică a zonei”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.

Castelul Corvinilor îndeplinește toate condițiile importante ale procedurii de selecție. Monumentul și deținătorii săi din secolul al XV-lea, Ioan de Hunedoara, apoi Matei Corvin, au jucat un rol major în istoria Europei.

În 2019, a fost vizitat de peste 400.000 de turiști din țară și străinătate, iar anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus, numărul vizitatorilor a fost de 200.000.

„Marca patrimoniului european” este o inițiativă a Uniunii Europene menită să aducă în atenția publicului valorile europene, elementele comune de istorie, cultură și patrimoniu cultural.

În România, titlul de „Marcă a patrimoniului european” a mai fost acordat, în 2018, Memorialului Sighet al Victimelor Comunismului și al Rezistenței, situat în Sighetu Marmației, județul Maramureș.

Foto credit: Facebook / Muzeul Castelul Corvinilor

Comentarii Facebook


Știri recente