„Casa Spiridonia”, sfințită de Patriarhul României

Ieri, 11 decembrie 2009, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit Centrul social „Casa Spiridonia” din București, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

Părintele Patriarh a arătat că Sfântul Spiridon al Trimitundei a fost un apărător al credinței la primul Sinod Ecumenic din anul 325, împreună cu Sfântul Nicolae și Sfântul Atanasie cel Mare. Pe lângă apărarea dreptei credințe, Patriarhul Daniel a subliniat și o altă latură a personalității Sfântului, care are mare parte din moaște în Insula Corfu: „El a fost un părinte milostiv, un ierarh înțelept și bun, un episcop care a manifestat prin bunătatea sa, ca și Sfântul Nicolae, milostivirea, bunătatea lui Dumnezeu. Faptul că este prăznuit în luna decembrie, în perioada Postului Crăciunului e un îndemn pentru toți credincioșii la milostivire frățească”.

În Centrul social „Spiridonia” se vor desfășura activități de ajutorare a săracilor, de întărire a comuniunii între credincioși, care, uneori, nu suferă de sărăcie atât de mult, cât mai ales de singurătate. O mulțime de pensionari, de bătrâni, oameni care au rudele plecate în străinătate vin la biserică pentru a cere lui Dumnezeu mântuirea lor, dar și pentru a se umaniza mai mult, ieșind din singurătate și trăind în comuniune. „Dacă după slujba de la biserică, credincioșii vin la un astfel de centru pentru a se bucura de o agapă frățească, aceasta reprezintă o zidire sufletească. Oamenii nu vin aici neapărat pentru a consuma material, ci pentru a se întâlni, pentru a se vedea, a întări comuniunea”, a subliniat Patriarhul nostru.

Locul în care întărim comuniunea

Un centru social filantropic nu este doar o cantină pentru hrană, ci este și un spațiu al comuniunii, al întăririi iubirii frățești a celor care participă la slujba din biserică. „Această practică din timpuri foarte vechi, din vremea sfinților apostoli, este expresia credinței, a misiunii în lume pe care am învățat-o din Sfânta Liturghie. În Sfânta Liturghie învățăm că Hristos Domnul arată iubirea jerfelnică a lui Dumnezeu pentru oameni. După ce ieșim de la Sfânta Liturghie încărcați de lumină și de har ale Duhului Sfânt, trebuie să cultivăm comuniunea. Prima formă a comuniunii este agapa. În cadrul ei se pot cunoaște mai bine care sunt problemele comunității, ale parohiei. Foarte adesea, aici, oamenii se sfătuiesc. Centrul este și un loc de sfătuire privind prioritățile, ce putem să facem în continuare pentru cei săraci”, a mai spus Întâistătătorul Bisericii noastre.

Situat în apropierea Bisericii „Sfântul Spiridon” – Nou, paraclis patriarhal, acest spațiu, care mai înainte fusese folosit de o firmă de consultanță juridică, a fost returnat Bisericii spre folosință. Centrul, așezat sub ocrotirea ierarhului Trimitundei, va servi pentru activități cu caracter social, desfășurate în cadrul Bisericii „Sfântul Spiridon” – Nou, dar și pentru alte evenimente cu caracter cultural care vor avea loc la acest lăcaș de cult pe viitor. „«Casa Spiridonia» va permite servirea mesei pentru persoane defavorizate și nu numai, fiind și un spațiu potrivit pentru cateheze și activități cu tinerii sau persoane aflate în dificultate”, a declarat protosinghelul Veniamin Goreanu, consilier la sectorul administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor și slujitor la paraclisul patriarhal „Sf. Spiridon” – Nou.

Aseară, în ajunul sărbătorii Sfântului Spiridon, au fost scoase moaștele ierarhului care a trăit în Corfu, săvârșindu-se o procesiune în jurul bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente