Imobil reprezentativ pentru arhitectura tradițională românească inaugurat în județul Bistrița-Năsăud. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de doi ierarhi ai BOR

Doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au inaugurat luni, 21 august 2017, în localitatea Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, o casă specifică arhitecturii tradiționale românești de pe Văile Țibleșului.

Imobilul a fost achiziționat și restaurat prin contribuția Episcopului Europei de Nord, fiu al satului. Casa se va afla în subordinea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

La manifestare au participat numeroși credincioși, preoți, diaconi și reprezentanți ai autorităților locale. Cu acest prilej, Mitropolitul Clujului și Episcopul Europei de Nord au primit distincția de Cetățeni de Onoare ai localității.

Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei Sfeștaniei. Serviciul religios a fost săvârșit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Macarie.

În cuvântul rostit, PS Macarie a evidențiat faptul că lucrarea de recondiționare și amenajare a casei reprezentă o moștenire lăsată generațiilor viitoare.

Am adunat aici obiecte de valoare etnografică recunoscută pe care generaţiile viitoare le vor putea admira. Obiectele, asemenea textelor populare şi formulelor rituale, alcătuiesc o filosofie de viaţă, o concepţie unitară despre mediul geografic, despre spaţiu şi despre timp, despre întreaga creaţie a lui Dumnezeu, a spus ierarhul.

La finalul festivității de inaugurare, localnicii au prezentat obiceiul agrar al Cununii secerișului.

Comentarii Facebook


Știri recente