Cărți în Limba Română pentru românii din diaspora

Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Institutul Cultural Român vor colabora în perioada următoare pentru dotarea bibliotecilor din Basarabia și din diaspora românească cu publicații și cărți în limba română. Proiectul va începe în primăvară.

„Este un proiect destul de ambițios, un proiect care are, să zicem, și un substrat național, un substrat al retrezirii conștiinței naționale. De fapt, acest proiect național are două componente, o componentă care se referă strict la diaspora românească, iar cea de-a doua componentă se referă și se adresează fraților noștri de peste Prut. Guvernul României a alocat o sumă de 20 milioane de euro Moldovei pentru dezvoltarea infrastructurii școlare. În urma acestui act frățesc am ajuns la concluzia că toată această dimensiune trebuie dezvoltată și ca atare am luat legătura cu omologul nostru de la Educație, cu dl. Cristian David, Ministrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, Institutul Cultural Român, eu văd o componentă importantă în acest proiect Patriarhia Română”, a precizat Gigel Sorinel Știrbu, Ministrul Culturii.

În diaspora nu vor fi trimise doar manuale, ci și beletristică.

„Acei tineri care viețuiesc și învață în diaspora românească pentru că familiile lor sunt acolo trebuie să îl cunoască pe Eminescu, pe Caragiale, pe Geo Bogza, Topârceanu, etc. Așa cum spuneam, o componentă importantă a acestui proiect este Patriarhia Română. Patriarhia Română într-o colaborare cu Ministerul Culturii poate să dezvolte această latură a cărții care se referă la spiritualitate. Suntem încă la partea de discuții, de strategie, de îmbinare a unor idei pe care le au fiecare parte implicată în acest proiect. Cred că undeva la sfârșitul lunii martie acest proiect poate fi demarat, eu sper din toată inima cu mult succes, pentru că în definitiv noi toți avem de câștigat”, a mai spus Gigel Sorinel Știrbu, Ministrul Culturii..

Întrucât numărul românilor din diaspora a fost în ultimii ani într-o continuă creștere, proiectul Ministerului Culturii este privit cu mult interes de cei stabiliți în afara granițelor. Două dintre cele mai importante comunități ale românilor din diaspora sunt în Italia și Spania.

„Am aflat cu bucurie despre inițiativa Ministerului Culturii și respectiv a domnului ministru Știrbu. Consider personal și nu numai în numele meu, în numele clericilor, a păstorilor și a părinților acestor copii care în Italia sunt foarte mulți – numai în școala italiană între 6 și 18 ani sunt peste 150.000 de copii – că această inițiativă este foarte binevenită și foarte utilă tuturor, chiar și părinților care uneori nu mai citesc carte românească deloc. Aceasta se va adăuga îmbogățind bibliotecile care există deja la parohiile noastre și punând baze de noi biblioteci acolo unde parohiile noastre nu au avut posibilități, mai ales parohiile care au capacitate mai mică de a cumpăra sau adăposti asemenea cărți”a spus PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei.

„În Spania și Portugalia avem peste 1.000.000 de români, foarte mulți dintre ei tineri care la rândul lor au copii, de aceea în cadrul Episcopiei noastre funcționează 60 de școli parohiale de sâmbătă și duminică la care copii și tineri care participă, pentru că avem și 7 școli catehetice, învață atât religie ortodoxă cât și limba română. Aceste cărți pe care Guvernul României ni le va trimite vor fi de folos pentru acești tineri și pentru copii. Observăm în rândul tinerilor și a copiilor o pierdere a limbii române, chiar dacă în familie vorbesc limba română, ei nu o vorbesc corect și nu o scriu corect, datorită faptului că între ei copii se joacă sau interacționează în limba spaniolă sau portugheză”, a declarat pentru TRINITAS TV PS Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei.

Potrivit autorităților, în lume trăiesc aproximativ opt milioane de români, atât în jurul granițelor țării, cât și în zone îndepărtate precum Israel, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, America Latină, Australia și Noua Zeelandă.

Comentarii Facebook


Știri recente