Care este diferenţa dintre atleţii olimpici şi cei ai lui Hristos: IPS Irineu

„Spre deosebire de atleții olimpici, care aleargă după o cunună ce se veștejește, atleții lui Hristos aleargă după cununa neveștejită a măririi cerești”, a spus miercuri Arhiepiscopul Irineu în predica dedicată mărturisitorilor ardeleni cinstiţi în 21 octombrie.

Ierarhul a slujit la Catedrala din Alba Iulia, loc în care în urmă cu 65 de ani a avut loc proclamarea canonizării Sfinţilor Visarion, Sofronie și Oprea.

În contextul sărbătorii, ierarhul a reamintit datoria creştinilor din prezent.

Noi trebuie să prețuim această viață pământească, care, după expresia Sfântului Ioan Gură de Aur, este temelia vieții viitoare și prilej de alergare pentru dobândirea cununilor cerești. Prin urmare, nu se cuvine să urmăm voia noastră, ci pilda Sfinților care bine s-au nevoit și s-au încununat. (…) Fiecare pas de mântuire sufletească se cucerește prin luptă, pentru că așa, numai așa putem să avem parte de biruință și de răsplată cerească”.

Ceremonia canonizării

Sfinții Visarion, Sofronie și Oprea au fost canonizați în anul 1950, cinci ani mai târziu având loc şi proclamarea canonizării.

Ceremonia s-a desfăşurat la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, în prezența a mii de credincioși, liturghia și rânduiala canonizării fiind prezidate de Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului.

Mărturisitorii Moise, Ioan şi Oprea Nicolae au fost trecuţi în rândul sfinţilor în anul 1992.

Comentarii Facebook


Știri recente