Cardinalul Tomáš Špidlík a trecut la Domnul

Sectorul Relații bisericești și interreligioase al Patriarhiei Române ne informează că: Vineri, 15 aprilie 2010, la Roma, la venerabila vârstă de 90 de ani a trecut la cele veșnice cardinalul Tomáš Åpidlík. Marți, 20 aprilie 2010, a fost celebrată în Basilica Sfântul Petru din Roma o slujbă pentru fostul Cardinal Åpidlík, urmând ca, potrivit dorinței sale, să fie înmormântat în ținutul natal, la Centru de pelerinaje din Velehrad, Moravia (Cehia).

Cardinalul Tomáš Åpidlík s-a născut la 17 decembrie 1919 în orașul Boskovice, în regiunea Moraviei (Cehia).

După ce naziștii au închis universitățile din Cehia, în anul 1939, Tomáš Åpidlík a petrecut restul perioadei războiului la Velehrad, unde predicase Evanghelia, cu secole înainte, misionarii slavilor, Chiril și Metodiu. Acest punct de legătură dintre Răsărit și Apus a avut un a profund impact asupra tânărului Tomáš Åpidlík.

După cel de al doilea Război Mondial, Tomáš Åpidlík a fost hirotonit preot și a plecat la studii la Roma, unde a lucrat mai mulți ani la Radio Vatican și, ulterior, a devenit profesor universitar. Membru al ordinului iezuit, Cardinalul Tomáš Åpidlík – considerat ca unul dintre cei mai cunoscuți teologi romano-catolici contemporani – a fost profesor la Institutul Pontifical de Studii Orientale din Roma și specialist în spiritualitatea creștină orientală.

La data de 21 octombrie 2003, Papa Ioan Paul II la numit cardinal, ca recunoaștere a prodigioasei sale activități în slujba cunoașterii reciproce dintre Orientul și Occidentul creștin. Opera teologică a Card. Tomáš Åpidlík cuprinde zeci de cărți și studii, în special despre creștinătatea orientală.

Cardinalul Tomáš Åpidlík a primit, în luna mai 1997, în cadrul unei ceremonii solemne, titlul de doctor honoris causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, la recomandarea conducerii Facultății de Teologie Ortodoxă. Una dintre lucrările sale traduse în limba română este Spiritualitatea Răsăritului Creștin.

„Cardinalul Tomáš Åpidlík este unul dintre teologii romano-catolici care au marcat dezvoltarea în Occident a studiilor de teologie și spiritualitate ortodoxă într-o manieră nouă, astfel încât astăzi opera sa nu este doar un exercițiu de realizare a unei istorii a spiritualității, ci se prezintă ca o viziune teologică organică, unitară. Teologia sa este bazată pe viața în Duhul Sfânt, principiul său gnoseologic este iubirea, iar actul lui de căutare ori de cercetare, activitatea sa științifică, este o inițiere în memoria sapiențială și duhovnicească, memorie care cere un dialog interpersonal, viu și actual”, sunt câteva din rândurile apărute în „Ziarul Lumina”, cotidianul Patriarhiei Ortodoxe Române, anul trecut, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani a cardinalului.

Comentarii Facebook


Știri recente