Caravana „Sănătate pentru sate” a ajuns în localitatea prahoveană Buda

Caravana „Sănătate pentru sate” a ajuns sâmbătă, 09 iulie 2016, în localitatea prahoveană Buda, din comuna Rîfov. O echipă formată din 10 medici, 10 asistenţi şi 10 voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a acordat asistenţă medicală gratuită celor peste 100 de persoane care au avut nevoie de un consult medical de specialitate.
Până în prezent, în cadrul campaniei Sănătate pentru sate au beneficiat de asistenţă medicală gratuită peste 5000 de persoane.

Campania se derulează de aproape un an de zile. În cadrul acesteia au fost consultate peste 5000 de persoane, adulţi şi copii. Este un proiect pilot. Se derulează deocamdată la nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor, dar urmează să se extindă pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române, a precizat părintele arhim. Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Sâmbăta aceasta, 09 iulie 2016, s-a desfăşurat cea de-a 25-a etapă a campaniei Sănătate pentru sate.

 La această acţiune au participat peste 30 de voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care 10 medici cu diferite specializări. Şi de această dată Carrefour România a sprijinit campania cu produse de igienă orală şi igienă corporală, a declarat Dănuţ Prună, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

12iuniesfintiresfaptoma5

Cele mai mari probleme găsite de medici au fost cele stomatologice, dar și cele legate de alimentație.

În cadrul acţiunii de astăzi, am consultat în special adulţi cu probleme destul de grave, cu edentaţii extinse, care necesită tratamente complexe. Din păcate, acestea sunt destul de costisitoare pentru posibilităţile materiale ale pacienţilor din mediul rural, a spus doamna Dr. stomatolog Andeea Georgescu.

Singurătatea şi lipsa afecţiunii au fost alte cauze generatoare de boli aduse în discuţie de medicii voluntari în urmă consultaţiilor.

Decesul partenerului de viaţă şi plecarea copiilor la oraş sau în străinătate duc la un dezechilibru psiho-emoţional ce afectează viaţă de zi cu zi. Oamenii au fost destul de reticenţi în a acceptă consultul psihiatric, explică Taciu Simona, psiholog adulţi.

11-16-sf_evanghelist_matei

Izolarea copilului şi nestimularea creativităţii dau naştere unor tulburări ce necesită un tratament specializat.

Patologia întâlnită la copii a atins în principal sfera întârzierilor în dezvoltare şi a tulburărilor de limbaj, datorate mai ales nestimularii adecvate vârstei lor şi accesului neîngrădit la televizor şi calculator. De asemenea , menţinerea copilului în familia restrânsă şi neintegrarea acestuia în colectivitate la vârstă potrivită nu îi permite să îşi dezvolte autonomia sau abilităţile sociale. Mediul familial dezorganizat sau plecarea unui părinte la muncă în străinătate sunt factori care afectează , de asemenea, sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a celor mici, a precizat Dr. Irina Mărăcineanu, medic psihiatrie pediatrică.

Lipsa exerciţiilor fizice, mai ales în rândul celor mici, a alimentelor naturale şi sedentarismul sunt reale pericole pentru şcolari, după cum recunoaşte şi Dr. Gabriela Garjoaba, medic specialist medicină de familie:

Surpriză mea cea mai mare a fost să descopăr o fetiţă de 16 ani cu o modificare de coloana foarte vădită. Din păcate, ea refuză să meargă la un ortoped şi să înceapă un tratament. Consecinţă acestei deformări de coloana este reprezentată de poziţia vicioasă la şcoală, alimentaţia necorespunzătoare, statul îndelung la telefon, la calculator şi la tabletă.

 

Comentarii Facebook


Știri recente