Caraș-Severin: A fost vernisată o expoziție de icoane sculptate în lemn de un artist sârb

Pentru a marca perioada prepascală și centenarul Marii Uniri, la Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin a fost organizat joi, 15 martie 2018, un eveniment cultural intitulat „Reșiței, cu dragoste!”.

În sala de expoziție a instituției au fost prezentate icoanele sculptorului în lemn Milovan Bekonja din Kregujevac, Serbia, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Manifestarea a fost deschisă printr-un recital de cântece religioase oferit de Corul de femei „Laudae”, după care doamna director Liubița Raichici, de la Direcția Județeană pentru Cultură a evidențiat importanța acestei expoziții de icoane.

„Această expoziție a venit practic la noi, pentru că ea a fost vernisată în Duminica Ortodoxiei la Vicariatul Ortodox Sârb din Timișoara, iar președintele Ligii pentru prietenie sârbo-română ne-a sunat după deschiderea expoziției la Timișoara și a propus să o primim și în Caraș-Severin. Am fost în același timp și bucuroasă și onorată că vine la Reșița o expoziție de icoane sculptate în lemn, rară în tot eșichierul acesta”, a subliniat doamna Liubița Raichici.

Despre expoziție și despre semnificația icoanei a vorbit și părintele paroh al Bisericii Sârbe din Reşiţa, Vasa Lupulovici, care a afirmat că această tehnică de reprezentare a icoanei în relief este una deosebită.

„Expoziția cuprinde atât icoane în care este reprezentat Mântuitorul, Maica Domnului, câțiva sfinți, dar și portrete a unor personalități istorice și culturale din Serbia”, a explicat părintele Vasa Lupulovici.

Expoziția de icoane pe lemn, în relief a sculptorului Milovan Bekonja din Kregujevac este accesibilă publicului larg la Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin până joi, 22 martie 2018.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente