Caransebeş: Mai multe corale săteşti bănăţene au încântat auditoriul la Festivalul „Miron Cristea”

Mai multe formaţii corale săteşti bănăţene au încântat joi auditoriul la Festivalul coral „Miron Cristea”, desfăşurat la Catedrala Episcopală din Caransebeș.

Coralele aparţin unor parohii din satele bănăţene şi au interpretat cântări bisericești specifice perioadei pascale și cântece patriotice, alături de alte corale de catedrale, corale preoţeşti etc. din Eparhia Banatului Montan, Timișoara și Arad.

Prezent la eveniment, Episcopul Lucian a apreciat prestaţia artistică a tuturor coralelor, dar în mod special a celor săteşti, mai ales în contextul anului 2019, declarat Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română.

„Ne-am bucurat că foarte multe coruri din parohiile sătești au venit la Caransebeș și îmbrăcați în costume populare au interpretat cu multă dragoste cântările pascale”, a spus Preasfinţia Sa.

În cuvântul său, ierarhul a mai subliniat că la această manifestare culturală a fost celebrată şi aniversarea a „100 de ani de la instaurarea administrației românești în orașele importante din Banat și intrarea Armatei Române în zona Banatului”.

„Așadar, am sărbătorit și centenarul bănățean prin acest festival închinat Episcopului Caransebeșului Miron Cristea”, a evidenţiat Părintele Episcop.

Pe soleea Catedralei Episcopale au urcat în total 15 coruri, iar membrii acestora au venit purtând portul popular și cu dorinţa de a duce mai departe tradiția cântării corale din Banat.

La eveniment au participat clerici și mulți credincioși din municipiul de pe Timiș și Sebeș, informează Episcopia Caransebeşului.

Festivalul poartă numele primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, deoarece în anul 2010, atunci când a avut loc prima ediție, se împlineau 100 de ani de la întronizarea lui Miron Cristea ca episcop al Caransebeșului în perioada 1910-1919, aducându-se astfel un omagiu ierarhului care a sprijinit muzica religioasă în activitatea desfășurată la Sibiu, Caransebeș și București.

Toate corurile participante la a 10-a ediţie a Festivalului „Miron Cristea” au primit distincţii din partea Preasfințitului Părinte Lucian.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente