Caransebeș: Colinde și tradiție românească pe scena casei de cultură „George Suru”

Joi, 15 decembrie 2016, la Casa de Cultură George Suru din Caransebeș a avut loc un spectacol dedicat sărbătorii Nașterii Domnului, informează site-ul oficial al Episcopiei Caransebeșului.

Manifestarea a fost susținută de către elevii Seminarului Teologic Episcop Ioan Popasu din Caransebeș ajutați de alți elevi de la liceele din Caransebeș și îndrumați de părinții profesori Pătruț Bănăduc și Gheorghe Tistu.

Evenimentul organizat de Episcopia Caransebeșului în colaborare cu Radio Reșița se înscrie pe linia de promovare a spiritului autentic al sărbătorilor, dar și de ajutorare a celor aflați în nevoi prin derularea proiectului Muzică pentru viață.

Acțiunea a cuprins piesa de teatru religios în 9 acte intitulată Viflaimul, scrisă de Victor Ioan Popa, un miniconcert de colinde, Plugușorul, precum și alte obiceiuri specifice perioadei.

Potrivit părintelui Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, spectacolul își propune să aducă în  atenția spectatorilor colinda și obiceiurile de Crăciun.

Pe vremuri colindătorii erau primiți în poartă sau în pragul casei cu lumânări aprinse, pentru că erau considerați ca niște sfinți purtători de Dumnezeu. Astăzi îi avem și în sălile de spectacole, dar oriunde sunt ei, colindătorii, trebuie să primim colinda, să ne deschidem sufletele și să ne luminăm simțirile și așa să vestim nașterea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos. În acest fel cu toții vom avea sărbători cu bucurii și multe colinde la poartă și în suflet, a subliniat părintele Daniel Alic.

În cadrul evenimentului s-a lansat și un apel pentru donarea de fonduri ce vor fi direcționate spre prima Clinică de recuperare Oncologică din România, Clinica Nera.

Comentarii Facebook


Știri recente